Δεν είναι λίγοι ο φορείς της Πελοποννήσου και οι παραγωγοί που δέχονται το αίτημα της Παναγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών για την απόσυρση του αποθέματος 8.000 τόνων σταφίδας από τις αποθήκες της.

Το αίτημα αυτό έχει να κάνει, σύμφωνα με την ΠΕΣ, με την πτώση των εξαγωγών που φέρεται να έφερε η πανδημία. Η ΠΕΣ συγκεντρώνει το 70% της εθνικής παραγωγής και έχει πληρώσει τη σταφίδα στους παραγωγούς όταν την αγόρασε.

Με την απόσυρση των 8.000 τόνων σταφίδας θα σταματήσει η κατρακύλα της τιμής του είδους και έτσι η επερχόμενη σοδειά θα βρει το προϊόν να πωλείται στην τιμή που ήταν και πριν.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό του ΠΕΣ έφερε αντιδράσεις στο Επιμελητήριο της Αχαΐας που σε συνεδρίαση που έκανε για το θέμα ανέφερε ότι δεν προκύπτει από πουθενά αυτή πτώση των εξαγωγών που υποστηρίζει ότι έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ΠΕΣ.

Από την πλευρά της ΠΕΣ κάνει λόγο για έντεχνα παιχνίδια συγκεκριμένων κύκλων που έχουν σαν σκοπό τους να εκμεταλλευτούν την κρίση του είδους, βγάζοντας ένα σημαντικό κέρδος μέσα από την πτώση της τιμής του.

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ΠΕΣ θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον του συνεταιρισμού κα ίσως να οδηγούσε ακόμα στη διάλυση του.

Μέσα από την απόσυρση του αποθέματος, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΕΣ, θα μπορούσαν να ευνοηθούν μέσα από άλλες χρήσεις του είδους, ευάλωτες οικονομικά ομάδες μοιράζοντας τους το, κοινωνικές δομές, γηροκομεία, στρατός, ιδρύματα, νοσοκομεία έως και σχολεία.

Σημειώνουμε ότι για τον σκοπό αυτό η ΠΕΣ, οι Ενώσεις Μεσσηνίας, Κορίνθου, Κιάτου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αλλά και μικρές ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στείλει έγκαιρα επιστολές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης, όπως έλαβε για άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν. Μέχρι ώρας πάντως το υπουργείο δεν έχει πάρει μία ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος.