Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι 70% πιο μολυσματική από την βρετανική και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα επικρατήσει παγκοσμίως, “δημιουργεί το πλαίσιο, μιας πιθανότητας να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι εάν διασπαρεί”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος.

Όπως εξήγησε δημιουργεί περισσότερη ανησυχία, γιατί είναι αλλιώς ένας άνθρωπος που νοσεί από Covid-19 να μεταδίδει τον ιό σε 1-2 άλλους, αλλιώς σε 4 και αλλιώς σε 6-7.

Τις τελευταίες ημέρες παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια μικρή ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, που το εξήγησε με την κινητικότητα της άρσης των περιορισμών και της σαφώς μεταδοτικότερης μετάλλαξης “Δέλτα”, με μικρή προς το παρόν διασπορά στη χώρα μας, “που μπορεί όμως να επηρεάζει κάπως” και συνέστησε αυξημένη επιτήρηση σε περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων.

O καθηγητής αναγνώρισε πως πρέπει να λυθεί άμεσα και το πρόβλημα έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχουν όσοι νόσησαν με Covid-19, έκαναν τη μία δόση εμβολίου, όπως ήταν η σύσταση και ακύρωσαν τη δεύτερη με αποτέλεσμα να μην “τους βλέπει” το σύστημα.