Ανεξάρτητα από τον λόγο που έγινε η νυχτερινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα μαγαζιά της Πάτρας, το βράδυ του Σαββάτου, το ποιες μπορεί να ήταν οι πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί για να προχωρήσουν σε τόσες προσαγωγές, η επιχείρηση από πλευράς αποτελέσματος, εξελίχτηκε σε φιάσκο.

Πέρα από ότι όλα τα άτομα που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ύποπτα και στα οποία έγιναν προσαγωγές, εντέλει αφέθηκαν ελεύθερα, η όλη επιχείρηση προκάλεσε και ένα πανικό στα νυχτερινά καταστήματα και στους πελάτες τους.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε από κλιμάκιο της τοπικής ΕΛ.ΑΣ, αλλά από κλιμάκιο της αστυνομίας που ήρθε ειδικά για αυτόν τον σκοπό από την Αθήνα στην Πάτρα.

Η έφοδος της αστυνομίας δεν αφορούσε απλά ένα ή και δύο μαγαζιά της νυχτερινής Πάτρας, αλλά περισσότερα. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο. Η εξόρμηση των αστυνομικών θύμιζε κάτι από ταινία του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Οπλισμένοι σαν αστακοί αστυνομικοί, φορώντας κουκούλες στα πρόσωπα τους, προχώρησαν σε ελέγχους στους θαμώνες των καταστημάτων και όποιους έκριναν ύποπτους τους έλεγαν να ακολουθήσουν.

Οι ανυποψίαστοι πελάτες που είχαν βγει για να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά, βλέποντας τους αστυνομικούς με τις κουκούλες στα κεφάλι και τα όπλα στο χέρι, ήταν λογικό να σαστίσουν.

Αρκετοί, σύμφωνα με τους επαγγελματίες των καταστημάτων που έγιναν οι έλεγχοι, έφυγαν έντρομοι από τα μαγαζιά, μετά το «ντου» της αστυνομίας. Άλλοι πάλι αντέδρασαν στον έλεγχο και υπήρξε ένταση.

Το γεγονός είναι ότι η εξόρμηση της αστυνομίας, με αυτόν τον τρόπο που έγινε, σε μία νύχτα που τα μαγαζιά ήταν γεμάτα από κόσμο, έφερε αναστάτωση στα καταστήματα, σε σημείο που τους χάλασε τη βραδιά. Αφήστε τους κινδύνους που εγκυμονούσε μία τέτοια επιχείρηση από κάθε άποψη.

Και κρίνοντας από το αποτέλεσμα η επιχείρηση είχε προφανώς δύο στόχους: Είτε τη δημιουργία εντυπώσεων έναν μήνα μετά τη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση, τη στιγμή που οι έρευνες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα (τουλάχιστον μέχρι ώρας), είτε λόγους εκφοβισμού, με την αστυνομία να θέλει να δείξει προς τα έξω και στα κυκλώματα της νύχτας ότι έχει το πάνω χέρι. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.