Η πρόσφατη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αυστρία, γίνεται αισθητή και στο διεθνές αεροδρόμιο της Βιέννης, ενισχύοντας τις ελπίδες για το μέλλον του, καθώς, όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν ξανά τη Βιέννη στα δρομολόγια των πτήσεων τους, με τις άμεσες προοπτικές να κάνουν λόγο για περίπου 50.000 επιβάτες την ημέρα.

Από την Πέμπτη, παραθεριστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα στην Αυστρία έχοντας πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού, είτε ανάρρωσης από τη νόσο ή πρόσφατο αρνητικό τεστ, ενώ, από τον υπόλοιπο κόσμο – με εξαίρεση τις περιοχές παραλλαγής ιών – η πλήρης ανοσοποίηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο χωρίς καραντίνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του αεροδρομίου της Βιέννης Γιούλιαν Γέγκερ, αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα: «Ελπίζουμε – τουλάχιστον σε μερικές ημέρες – μέσω χαλαρών κανονισμών εισόδου να φτάνουμε σε περισσότερους από 50.000 επιβάτες την ημέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον τουρισμό της πόλης της Βιέννης ότι μπορούν να έρθουν τώρα τουρίστες από αραβικές, ασιατικές και βορειοαμερικανικές περιοχές, υπό τον όρο ότι έχουν εμβολιαστεί.

Το καλοκαίρι πριν από την πανδημία, περίπου 100.000 επιβάτες την ημέρα διεκπεραιώνονταν στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ωστόσο, τώρα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα ταξίδια, ειδικά το θέμα της πληρότητας των αεροσκαφών είναι ακόμα ανοιχτό, διευκρινίζει.

Για το καλοκαίρι, ο ίδιος αναμένει ποσοστό πληρότητας περίπου 50% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την πανδημία και καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους αναμένει ποσοστό πληρότητας περίπου στο 40%.

Επί του παρόντος, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έναρξη των διακοπών, όπου αναμένεται αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, υπάρχουν μεν πάντα καλά νέα, αλλά από την άλλη πλευρά, η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» ακούγεται ολοένα και συχνότερα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιούλιαν Γέγκερ, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση γρήγορα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο και περιμένουμε σημαντικό αριθμό επιβατών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να μπορέσει το Αεροδρόμιο της Βιέννης να διεκπεραιώνει και πάλι τόσους πολλούς επιβάτες όσους πριν από τον κορονοϊό», σημειώνει ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μόλις προ τετραμήνου, στις αρχές Φεβρουαρίου, αναφερόταν σχετικά ότι «λόγω πανδημίας, είναι σαν να μην συμβαίνει σχεδόν τίποτε πάνω από τα σύννεφα, και τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η δραματική μείωση του αριθμού των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βιέννης, που ήταν κατά 90,5% λιγότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2020».

Όπως ανακοίνωνε τότε το Αεροδρόμιο Βιέννης ΑΕ, μέσα στον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί μόνον 198.295 ταξιδιώτες, με τον αριθμό των τοπικών επιβατών να έχει μειωθεί κατά 91,1% και των διερχομένων κατά 88,9%, ενώ, γενικά οι πτήσεις παρουσίασαν μία μείωση κατά 80,9% και όσον αφορά τον όγκο των εμπορευματικών μεταφορών, σημειώθηκε πτώση 3,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Οι μαζικές μειώσεις ήταν σχεδόν το ίδιο υψηλές τόσο προς τη Δυτική όσο και προς την Ανατολική Ευρώπη (μείον 91,1% και μείον 91,2% αντίστοιχα), κατά 87,4% λιγότεροι άνθρωποι πέταξαν προς τη Βόρεια Αμερική, ενώ η Αφρική σημείωσε μείωση κατά 86,7%.

Προς την Εγγύς και Μέση Ανατολή, ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 89,3%, ο αριθμός των επιβατών προς την ‘Απω Ανατολή μειώθηκε 94,8% και ήταν εκείνος που συγκριτικά υπήρξε ο πλέον μειωμένος μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠ