Με αρκετή καθυστέρηση ξεκίνησε ο εμβολιασμός την Πέμπτη 1η Ιουλίου στις φυλακές όλης της χώρας και ανάμεσα σε αυτές στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Μετά από έξι μήνες, ύστερα από την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας, ξεκίνησαν έτσι τα εμβόλια στους κρατουμένους των φυλακών όλης της χώρας. Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι ότι με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, στην προτεραιότητα της εμβολιαστικής διαδικασίας θα ήταν τα ιδρύματα και οι κλειστές δομές, άρα και οι φυλακές.

Παρόλα αυτά μέχρι την Πέμπτη δεν είχαν ξεκινήσει τα εμβόλια σε καμία από τις φυλακές της χώρας, πλην από αυτή του Κορυδαλλού και εκεί λόγω κάποιων συγκυριών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση είχε να κάνει με τα ΑΜΚΑ των κρατουμένων.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είναι αλλοδαποί, υπάρχει έτσι θέμα με τα ΑΜΚΑ που είναι απαραίτητο για την διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ και στους Έλληνες φυλακισμένους πολλά από τα ΑΜΚΑ έχουν πρόβλημα.

Όπως και να έχει οι φυλακές του Αγίου Στεφάνου ήταν ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας που πλήρωσαν με βαρύ τίμημα την καθυστέρηση αυτή, έχοντας τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη κλειστή δομή, στο διάστημα της έξαρσης του ιού στην περιοχή μας, με πάνω από 120 μολύνσεις.

Όμως εκτός του περασμένου Μαρτίου, είχαμε και νέο χτύπημα της διασποράς στις φυλακές της Πάτρας, πριν από ένα μήνα περίπου, με 20 νέα κρούσματα. Πλέον τα κρούσματα είναι σε μονοψήφιο νούμερο στις φυλακές της Πάτρας, με τους ασθενείς να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πάτρας θα θωρακίσει τις φυλακές από τον ιό. Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση των φυλακών είχε ζητήσει τη συνδρομή σε έμψυχο δυναμικό των δύο νοσοκομείων της Πάτρας και του Κέντρου Υγείας της Κάτω Αχαΐας αφού οι δύο νοσηλευτές που βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο, δεν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν τις ανάγκες μια διαδικασίας που θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Να κτίσουν γρήγορα τείχος ανοσίας

Στόχος είναι ο εμβολιασμός να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Αυγούστου, έτσι ώστε να προλάβουν το τέταρτο κύμα του ιού και να υπάρχει ένα τείχος ανοσίας στη κλειστή κοινωνία των φυλακών. 

Το θετικό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατουμένων στις φυλακές της Πάτρας θέλει να κάνει το εμβόλιο. Τουλάχιστον αυτό είχαν δηλώσει σε ένα σχετικό φυλλάδιο που τους είχε δοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από καιρό. 

Συγκεκριμένα από τους 620 κρατούμενους που διαμένουν στις φυλακές της Πάτρας, πάνω από 400, σε ένα ποσοστό δηλαδή 70%, είχαν εμφανιστεί θετικοί ως προς τον εμβολιασμό τους.

Σημειώνουμε ότι οι φυλακές της Πάτρας είναι χωρητικότητας 400 με 450 ατόμων, ωστόσο βρίσκονται εκεί πάνω από 600 κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στα κελιά και να είναι ακόμα περισσότεροι εκτεθειμένοι στον ιό.