Αμιγή ή μεικτά τα καταστήματα εστίασης; 

Από τις 15 Ιουλίου η εστίαση αναγκάζεται να μπει μέσα από αυτόν  τον διαχωρισμό που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε έναν άλλο ρόλο που διαφέρει αρκετά από την φύση του κλάδου.

Ο ρόλος της αυτός θα είναι πλέον εποπτικός, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιδρούν και να τονίζουν ότι δεν είναι δουλειά τους να ελέγχουν το ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι και ότι σε καμία περίπτωση το κράτος δεν θα έπρεπε να τους αναγκάσει σε κάτι τέτοιο.

Η ουσία είναι ότι από τις 15 Ιουλίου τα καταστήματα θα διαχωριστούν σε αμιγή, μόνο για τους εμβολιασμένους, με αυξημένη χωρητικότητα και σε μεικτά για όλους, εμβολιασμένους και μη, με μειωμένη χωρητικότητα. 

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, έστω και σε ψηφιακή μορφή. Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν κάνει ένα rapid ή ένα self test, πριν από την έξοδο τους το οποίο να είναι αρνητικό και να το έχουν μαζί τους.

Όλα αυτά ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα βάλουν το κατάστημα τους. 

«Δεν είναι δουλειά της εστίασης να ελέγχει. Η πίεση προς τον κόσμο να εμβολιαστεί θα έπρεπε να γίνει με άλλους τρόπους. Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, όμως, δεν είναι δική μας δουλειά να κοιτάζουμε το ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος και προσθέτει:

«Περιμένουμε διευκρινίσεις πάνω σε όσα ανακοινώθηκαν γιατί υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί. Έχω την εντύπωση ότι στην πράξη θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα όσα έχουν ανακοινωθεί. Οι περισσότεροι πάντως από τους συναδέλφους φαντάζομαι ότι θα δηλώσουν μεικτά».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου τονίζει: «Αυτό που έγινε είναι αρκετά κακό για τον κλάδο. Μας αναγκάζουν να μπούμε σε έναν διαχωρισμό και να γίνουμε ελεγκτές του κράτους για ένα θέμα που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με την εστίαση.

Προτεραιότητα όλων μας είναι η δημόσια υγεία και η εστίαση έχει κάνει αρκετές θυσίες για αυτήν, όμως, με αυτές τις αποφάσεις είναι σαν να στοχοποιούν τον κλάδο. Θα μας δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλά επίπεδα και ένα επιπλέον έξοδο αφού για να γίνουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι που μας έχουν επιβληθεί προς τους πελάτες μας, το κάθε μαγαζί θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν επιπλέον εργαζόμενο».

Όσο για τον διαχωρισμό; «Τα περισσότερα μαγαζιά θα δηλώσουν μεικτά, όμως, όταν περάσει το καλοκαίρι και θα χρειαστούν οι κλειστοί χώροι, νομίζω ότι πολλά από τα καταστήματα θα δηλώσουν αμιγή. Άλλωστε, η χωρητικότητα που έχει οριστεί για τα μεικτά τα καθιστά επί της ουσίας μη βιώσιμα».

Από την μέρα του ο Τάσος Γιατράς της estiasigreece τονίζει για το όλο θέμα: «Δεν δεχόμαστε αυτό τον διαχωρισμό των καταστημάτων του κλάδου μας. Δεν είναι δυνατόν η εστίαση να αναλαμβάνει έναν εποπτικό ρόλο στο θέμα του εμβολιασμού και να της ρίχνουν το μπαλάκι επειδή η πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να πείσει τον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο.

Είμαστε όλοι υπέρ του εμβολιασμού όμως δεν γίνεται ο κλάδος να γίνεται ελεγκτής για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του. Ας βρουν άλλους τρόπους για να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί».