Υλικά

6 μερίδες

500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι ή πένες
αλάτι
πιπέρι, μοσχοκάρυδο
50 γρ. βούτυρο
2 αυγά χτυπημένα
200 γρ. φέτα τριμμένη
50 γρ. κεφαλοτύρι
Για τη σάλτσα κιμά
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο στο μούλτι
4-5 μικρά μανιτάρια κομμένα στο μούλτι
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 συσκευασία συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, μία πρέζα ζάχαρη
50 γρ. κεφαλοτύρι
Για τη μπεσαμέλ
1 1/2 λίτρο γάλα
17 κ.σ. (170 γρ.) αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
100 γρ. κεφαλοτύρι
2 αυγά

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε στο λάδι τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.

Ταυτόχρονα, βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερα από τη γράφει η συσκευασία. Σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, 2 κουτάλες μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Παστίτσιο παραδοσιακό με κιμά φωτογραφία βήματος 2

Κάνουμε τη μπεσαμέλ: βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο και τα μπαχαρικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, χωρίζουμε 2 κουτάλες για τα μακαρόνια και στην υπόλοιπη ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί (κρατάμε λίγο για την επιφάνεια).

Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά, βάζουμε πάνω τον κιμά και μετά τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί (εγώ αυτή τη φορά ξέχασα να βάλω το τυρί).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: cookpad.com