Έτοιμη να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μόλις κλείσουν τα σχολεία στη Βρετανία είναι η κυβέρνηση Τζόνσον επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να κάνουν από τις 26 Ιουλίου διακοπές σε χώρες της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» λίστα, όπως η Ελλάδα, χωρίς υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή τους αναφέρει η εφημερίδα The Times.

Τα νέα μέτρα - παρά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου που καταγράφηκε χθες στη Βρετανία, αρχικά θα αφορούν σε κατοίκους της που έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), αλλά το σχέδιο είναι να επεκταθούν και σε όλους τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τζόνσον επιδιώκει να χαλαρώσουν Ευρωπαϊκές χώρες τα περιοριστικά μέτρα για τους Βρετανούς ταξιδιώτες. «Η προσοχή μας εστιάζεται τώρα στην Ευρώπη», είπε κυβερνητική πηγή. «Έχουν δοθεί οδηγίες σ’ όλους τους πρεσβευτές μας σε ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν επίθεση γοητείας». Οι βρετανικές Αρχές φέρονται να είναι σε διαδικασία κλεισίματος συμφωνίας με χώρες της ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδει το NHS και της ευρωπαϊκής ψηφιακής πράσινης κάρτας., Η εφαρμογή του NHS θα δείχνει όχι μόνον αν κάποιος Βρετανός έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό (και τον αριθμό των δόσεων), αλλά και τα αποτελέσματα διαγνωστικού τεστ στο οποίο έχει υποβληθεί, διευκολύνοντας τους κατόχους να ταξιδεύουν σε κράτη της ΕΕ που επιτρέπουν τις επισκέψεις χωρίς καραντίνα με αρνητικό PCR τεστ, όπως η χώρα μας και η Ισπανία.

Καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση των διαδικασιών για τα ταξίδια σε χώρες της «πορτοκαλί» λίστας χωρίς υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή φέρεται να έπαιξε η ανάληψη από τον Σατζίντ Τζαβίντ των ηνίων του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας. Την ίδια ώρα μειώνονται οι πιθανότητες ταξιδιών μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ το φετινό καλοκαίρι, καθώς δεν έχουν εφαρμόσει οι Αμερικανοί ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμών.