Πολλές περιοχές έχει πλήξει ο καύσωνας, που χτυπάει όλον τον πλανήτη, κι ενώ ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στον Καναδά, επεκτάθηκε και στις βόρειοανατολικές Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες των δυτικών Πολιτειών, που έχει πλήξει ο καύσωνας, προκειμένου να συζητήσουν τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες και τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι στο Όρεγκον φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ανάλογες προειδοποιήσεις απευθύνει και η πυροσβεστική, που καλεί τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και να μην βάζουν φωτιές, στο πλαίσιο της πρόληψης. «Στο τέλος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, αλλά οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους», σημείωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Οι ανησυχίες έρχονται μετά τις περσινές πυρκαγιές, που θεωρούνται ακόμη νωπές στη μνήμη των πολιτών. Η Πυροσβεστική προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Η επικεφαλής των ιατροδικαστών της καναδικής επαρχίας τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα είναι «χρονικά άνευ προηγουμένου». Η Λίζα Λαπόιντ επισήμανε στο CNN ότι οι καναδικές αρχές κατέγραψαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα τουλάχιστον 233 θανάτους επισημαίνοντας ότι «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να ενημερώνονται».

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν τώρα πληροφορίες για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου και αν ο καύσωνας, όπως επισημαίνουν, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Η έκθεση των ατόμων στον καύσωνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά όπως και άτομα με χρόνια νοσήματα.