Την Δευτέρα 28.6.21 στο Θεατράκι της Μαρίνας στην Πάτρα, η Οργάνωση Μελών ΕΒΕ και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσαν με επιτυχία την δεύτερη ανοιχτή, δια ζώσης, συζήτηση –εκδήλωση του κόμματος με θέμα «Νέος Πτωχευτικός Νόμος – Εξωδικαστική Ρύθμιση Οφειλών: Δεύτερη Ευκαιρία! Χωρίς Σπίτι».

Η εκδήλωση - συζήτηση είχε σαν θέμα τον νέο Κώδικα διευθέτησης των οφειλών, ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας που δεν αναδεικνύεται απ τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Ο νέος νόμος φέρει στο τίτλο του το διακριτικό “παροχή δεύτερης ευκαιρίας” αλλά στους μόνους που δίνει δεύτερη ευκαιρία είναι στις τράπεζες και στα Funds για να υφαρπάξουν τις λαϊκές κατοικίες και τις περιουσίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός, Δικηγόρος – Οικονομολόγος και ο Εργατολόγος - Δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάκης Μακρής, συντονιστής της οργάνωσης μελών ΕΒΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αχαΐας.

Οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν το γεγονός ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα οδηγήσει σε απώλεια της περιουσίας των οικονομικά αδύναμων και στο αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα φυσικά πρόσωπα θα απολέσουν την πρώτη κατοικία τους και οι επιχειρηματίες με τη ρευστοποίηση θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους ενώ, για τρία χρόνια, δε θα μπορούν να ασκήσουν καμία επαγγελματική δραστηριότητα.

Στη συζήτηση παραβρεθήκαν και τοποθετηθήκαν φορείς και συλλογικότητες της πόλης:

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, ο Πρόεδρος Βασίλης Αϊβαλής.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας ο Πρόεδρος Γεώργιος Παππάς και ο Αντιπρόεδρος Στέλιος Τζιβγινιδης.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών ο Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Κρεμμύδας.

Για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος ο Πρόεδρος Γιώργος Βαγενάς.

Για τον Εμπορικό & Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας ο πρόεδρος Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος.

Κοινή συνιστάμενη όλων είναι ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν παρέχει καμία ευκαιρία και για να αποτελέσει πραγματική βοήθεια χρειάζεται δομικές αλλαγές ώστε να κρατήσει όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους απλούς ιδιώτες. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.