Στο μηδέν παραμένουν οι κρατήσεις των ξενοδοχείων της Πάτρας, με τα πράγματα να μην εξελίσσονται καθόλου καλά για τον συγκεκριμένο κλάδο που έχει πληγεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Πάτρας Ηλία Μεντζελόπουλο, οι κρατήσεις για το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της πόλης, δεν ξεπερνούν το 10% με 15% και ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουνίου.

Ο Ιούνης για τα ξενοδοχεία της Πάτρας ήταν δραματικός, δεν διέφερε σε τίποτα επί της ουσίας από τους περασμένους μήνες της πανδημίας που ο κλάδος λειτουργούσε τυπικά και δεν έκλεισε μόνο επειδή δεν υπήρχε η σχετική κρατική εντολή. 

Το ακόμα χειρότερο για τα ξενοδοχεία είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να μπορεί να αλλάξει αυτή την προοπτική, τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν, από τη στιγμή που ο εξωτερικός τουρισμός θα κινηθεί και αυτό το καλοκαίρι σε ένα χαμηλό επίπεδο, ειδικά για την περιοχή μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, τουλάχιστον πέντε ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν αφού το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν τους μισούς και πλέον εργαζόμενους τους σε αναστολή, καθώς τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Ένα ακόμα μειονέκτημα για τα ξενοδοχεία της Πάτρας είναι ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε στον εσωτερικό τουρισμό. Η Πάτρα δεν λογίζεται καν ως τουριστικός προορισμός για τον Έλληνα επισκέπτη, ενώ και οι ελάχιστοι που έρχονται δείχνουν να προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση.


Ίσως και χειρότερο το φετινό καλοκαίρι

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα η κίνηση για τα ξενοδοχεία της Πάτρας δεν έχει πολλές διαφορές σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι της πανδημίας. Ίσως μάλιστα να κινηθεί και χειρότερα στην πορεία, ανάλογα με τις συγκυρίες που θα προκύψουν.

Κι αυτό με δεδομένο ότι έχουν χαθεί δύο καρναβάλια μέχρι ώρας για τα ξενοδοχεία, η μοναδική ίσως περίοδος του χρόνου που οι κρατήσεις φτάνουν στην Πάτρα το 100% της πληρότητας τους, δείχνει ότι ο κλάδος στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει μπει σε ένα τούνελ από το οποίο ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει είναι ένας. 

Η ανάδειξη της τουριστικής δυναμικής της Πάτρας. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που δεν εξαρτάται μόνο από τους ξενοδόχους, ούτε από τον τουρισμό.