Η TriStar Pictures της Sony Pictures Entertainment αναδείχθηκε νικητής στην πλειοδοσία για την κινηματογραφική μεταφορά μιας από τις πλέον βραβευμένες σειρές επιστημονικής φαντασίας ή, για την ακρίβεια, περιβαλλοντικής φαντασίας.

Η ίδια η συγγραφέας, η N.K. Jemisin αναλαμβάνει την προσαρμογή της τριλογίας «The Broken Earth» για τη μεγάλη οθόνη.
Κάθε ένα από τα βιβλία της τριλογίας – «The Fifth Season», «The Obelisk Gate» και «The Stone Sky» – έχει τιμηθεί με το βραβείο Hugo, το μεγαλύτερο παγκοσμίως βραβείο λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας που αποδίδεται ετησίως από το World Science Fiction Convention κατόπιν επιλογής των μελών του.

Η Jemisin όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε η πρώτη συγγραφέας αυτού του λογοτεχνικού είδους που κέρδισε το βραβείο επί τρία συναπτά έτη και η πρώτη που κέρδισε το βραβείο και για τα τρία βιβλία μιας τριλογίας.

Σκηνικό της τριλογίας είναι μια σκληρή, φουτουριστική Γη με μία μόνον ήπειρο, την Ακινησία, στην οποία επισυμβαίνουν εποχικά αποκαλυπτικά γεγονότα· κλιματικές καταστροφές που δονούν αυτόν τον κόσμο και τους κατοίκους του κατά τη διάρκεια αυτών των «Πέντε Εποχών».
Οι κάτοικοι βρίσκουν καταφύγιο σε κοινότητες και στη συνέχεια ανοικοδομούν. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι οι «orogenes (σ.σ. παράγωγο της λέξης “ορογένεση”)», άτομα που χρησιμοποιούν ενέργεια που αντλούν από τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του να σταματούν – ή, να προκαλούν – σεισμούς. Εκπαιδεύονται από τα παιδικά τους χρόνια με κτηνώδη τρόπο, από ένα τάγμα – όχι θρησκευτικό –, τους «Φρουρούς», για να μάθουν να ελέγχουν τις δυνάμεις τους.

Δεν έχει προς το παρόν γνωστοποιηθεί εάν η κινηματογραφική μεταφορά θα είναι επίσης τριλογία ή αν η συγγραφέας θα έχει το περιθώριο να επεκτείνει λίγο την αφήγηση της ιστορίας.