Αν υπήρξε μία ελπίδα για ανάκαμψη του εξωτερικού τουρισμού τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναχαιτίστηκε, με τη μετάλλαξη δέλτα και τις εξελίξεις που έφερε αυτή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες η μετάλλαξη δέλτα ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αρνητικά ως προς την προσέλευση των ξένων τουριστών στη χώρα, αφού αρκετές από τις οικογένειες που είχαν προχωρήσει στο προγραμματισμό των διακοπών στην Ελλάδα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τις ακυρώνουν.

Αυτοί που δεν πρόκειται να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους είναι οι νεαροί τουρίστες - στην ουσία ποτέ δεν έκαναν προγραμματισμό - οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, έχοντας μια τσάντα και ένα σακίδιο στο χέρι, για να περάσουν καλά.

Η Δυτική Ελλάδα δεν είχε ποτέ μεγάλη πέραση στις νεανικές ηλικίες και σε αυτόν τον τύπο των τουριστών που προτιμούν μέρη όπως τον Λαγανά της Ζακύνθου και άλλα παρόμοια, σε διάφορα νησιά της χώρας.

Η ζημιά έτσι που πρόκειται να κάνει η μετάλλαξη δέλτα, ειδικότερα στον εισερχόμενο τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, με βάση όλες τις εκτιμήσεις θα είναι μεγαλύτερη και οι προσδοκίες για να πιάσει η περιοχή μας το 30% ή το 40% της τουριστικής σεζόν του 2019, μοιάζουν πλέον με ένα μακρινό όνειρο.

Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι αρνητικά. Οι Γερμανοί είναι διστακτικοί και σίγουρα με τη μετάλλαξη δέλτα θα γίνουν ακόμα περισσότερο.

Οι Ρώσοι έχουν το πράσινο φως από την χώρα τους, όμως τα νέα μέτρα που επιβάλει η Ελλάδα για τους τουρίστες που έρχονται από εκεί είναι σχεδόν απαγορευτικά. Δύσκολα θα έρθουν και σίγουρα όσοι έρθουν θα είναι ελάχιστοι.

Τα ίδια περίπου μηνύματα έρχονται από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Οι χώρες της Βαλτικής, κυρίως η Λιθουανία που είχε δείξει μία προτίμηση στη Δυτική Ελλάδα, είναι και αυτές συγκρατημένες.

Ακόμα πιο συγκρατημένες είναι οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, ενώ  δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους Ιταλούς, τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν έρχονταν κατά κύματα στη Δυτική Ελλάδα.

Με λίγα λόγια ο κορωνοϊός αυτή τη φορά μέσω της μετάλλαξης δέλτα, κάνει μια νέα ανατροπή στα δεδομένα και πλέον οι εκτιμήσεις λένε ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν, τουλάχιστον για την περιοχή μας, δεν θα έχει διαφορά από την περσινή. Τότε δηλαδή που η πτώση ξεπέρασε το 70% με 75% και στον εξωτερικό τουρισμό «άγγιξε» το 85%.