Με νέα προμήθεια απινιδωτών θα ενισχύσει ο δήμος της Πάτρας τα δημοτικά γήπεδα της πόλης μέσα στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε αυτοί να έχουν εγκατασταθεί στους χώρους, πριν από το ξεκίνημα της νέας αθλητικής σεζόν.

Ο δήμος Πατρέων είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην χώρα που έχει εξοπλίσει εδώ και χρόνια, με απινιδωτές τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και όλα τα γήπεδα της κυριότητας του.

«Από τότε μέχρι σήμερα έχουν προκύψει νέες ανάγκες πάνω στο ζήτημα, τις οποίες έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να τις καλύψουμε άμεσα και σύντομα, για αυτό και θα προχωρήσουμε σε νέα προμήθεια αυτών των μηχανημάτων» τονίζει ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.

Όμως απινιδωτές δεν πρόκειται να εγκατασταθούν μόνο στα δημοτικά γήπεδα, αλλά θα τοποθετηθούν και στα δημοτικά κτίρια της Πάτρας, προκειμένου να υπάρχουν και εκεί τα μηχανήματα αυτά, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν έχουν την δυνατότητα να σώσουν ζωές.

Το παράδειγμα του ποδοσφαιριστή από την Δανία Κρίστιαν Έρικσεν, που έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που έπαιζε στον αγώνα του Eurο, είναι το πιο πρόσφατο και το πλέον χαρακτηριστικό.

Ο Δανός άσος απέφυγε τα χειρότερα χάρη στην άμεση παρέμβαση των γιατρών, ενώ χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή και τη χρήση απινιδωτή για να μείνει στη ζωή, καθώς χωρίς το μηχάνημα αυτό δεν θα τα κατάφερνε.

Στην Πάτρα είχαμε και την τραγική περίπτωση του Κώστα Αντίοχου, του πολίστα που έχασε τη ζωή του μέσα στη πισίνα του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» το περασμένο φθινόπωρο, τη στιγμή που όσοι ήταν παρόντες δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν αφού ο απινιδωτής, ήταν κάπου κρυμμένος και ξεχασμένος.


Σεμινάρια χρήσης απινιδωτή και πρώτων βοηθειών

Το μηχάνημα αυτό θα πρέπει έτσι να είναι σε συγκεκριμένη θέση σε κάθε γήπεδο ή κτίριο, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρχουν άτομα που θα γνωρίζουν να το χρησιμοποιήσουν, έτσι ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Για τον λόγο αυτό ο ∆ήµος Πατρέων µε τη συνεργασία του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού έχει οργανώσει σεµινάρια χρήσης του απινιδωτή και πρώτων βοηθειών, για το προσωπικό των γηπέδων και στελέχη των αθλητικών συλλόγων.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέο παρόμοιο σεµινάριο πολύ µεγαλύτερης έκτασης, με στόχο να το παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα του αθλητικού και όχι μόνο χώρου.