Σε φάση ανάπλασης για το εντυπωσιακό «Κλήμα του Παυσανία» βρίσκονται τα μέλη του συλλόγου των Παγκρατιωτών – Καλαβρυτινών, με στόχο την ανάδειξη της σπάνιας ομορφιάς αυτού του φυσικού μνημείου.

Οι εργασίες που είναι να ξεκινήσουν είναι ήπιας μορφής και το έργο απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία που θεωρεί ότι η ανάδειξη του μνημείου θα συντελέσει στο να δημιουργηθεί ένας πόλος επισκεπτών και τουριστών της περιοχής.

Ήδη, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, έγινε μία συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο που δεσμεύτηκε ότι τα έργα θα προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για την πορεία των εργασιών, το κόστος του έργου θα φτάσει τα 17 με 18 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται στην τιμή αυτή το κόστος από τα παγκάκια και τους κάδους που είναι να μπουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το ποιος από τους φορείς θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, όμως από τη στιγμή που το ποσό δεν είναι μεγάλο, το πρόβλημα αναμένεται να ξεπεραστεί.

Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τονίζει ότι θα εξετάσει αν το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα που να εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του.

Έτσι και αλλιώς οι εργασίες ανάπλασης θα γίνουν με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε το μνημείο να μην χάσει τον χαρακτήρα του και αλλοιωθεί η φύση του. Μαζί με τις εργασίες ανάπλασης θα γίνουν και εργασίες καθαρισμού αφού ο χώρος έχει ανάγκη από φροντίδα.

Θυμίζουμε ότι το εντυπωσιακό «Κλήμα του Παυσανία», βρίσκεται στον περίβολο του Αγίου Νικολάου Παγκρατίου Καλαβρύτων, που το 1976 έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Το Κλήμα είναι εντυπωσιακό και ιστορικό, αλλά έτσι όπως έχει αφεθεί, είναι σχεδόν απροσπέλαστο και μη προσβάσιμο για τον επισκέπτη. Το έργο που είναι να γίνει θα βοηθήσει και στην τουριστική αξιοποίηση του μνημείου.