Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το θέμα της στέγασης των καρναβαλικών πληρωμάτων καταθέτει ο γνωστός και παλιός καρναβαλιστής της Πάτρας, Θανάσης Κούστας.

Ο Θανάσης Κούστας, μέλος των Στρατηγών του Πατρινού Καρναβαλιού, μιλώντας στην εφημερίδα «Νεολόγος», αναφέρει ότι ο ανακαινισμένος χώρος των αποθηκών του πρώην ΑΣΟ, ο χώρος δηλαδή που στεγάζονταν μέχρι πρότινος τα καρναβαλικά πληρώματα θα μπορούσε να χωρέσει και τους καρναβαλιστές.

Όπως εξηγεί ο ίδιος το κτιριακό συγκρότημα των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ είναι περίπου συνολικά 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Η μελέτη του έργου και όλα αυτά που έχει σχεδιάσει ο δήμος για να γίνουν στον πολυχώρο, περιλαμβάνουν κοντά στα 3.836 τετραγωνικά.

Περισσεύουν, δηλαδή, κοντά στα 3.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο χώρος που είχαν τα καρναβαλικά πληρώματα δεν ήταν παραπάνω από 2.000 τετραγωνικά.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κούστα, το σχέδιο του δήμου για πολιτιστικές δράσεις και αναβάθμιση των νοτίων συνοικιών, θα μπορούσε να συνυπάρξει με τα καρναβαλικά πληρώματα και να λειτουργήσουν από κοινού στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής δημιουργικής βιομηχανίας της πόλης.

Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έβρισκε σύμφωνο και το σύνολο των καρναβαλικών πληρωμάτων του πρώην ΑΣΟ που στην ουσία δεν ήθελε ποτέ να φύγει από τον χώρο που αναγεννήθηκε και πήρε ζωή μέσα από τους καρναβαλιστές και τις δημιουργίες τους.

Αναγκάστηκε να φύγει. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Κούστας, η απόφαση του δήμου για να προχωρήσει στην ανακαίνιση - αναδιαμόρφωση των αποθηκών του πρώην ΑΣΟ είναι ορθή. Όμως θα μπορούσε να συνδυαστεί με την παραμονή των καρναβαλιστών.


Η νέα τάξη καρναβαλιστών που γέννησε ο ΑΣΟ

Άλλωστε, ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το δήμο πριν από αρκετά χρόνια για αποκλειστική χρήση των καρναβαλιστών. Μέσα από τις αποθήκες αυτές, όπως επισημάνει ο κ. Κούστας, γεννήθηκε μία νέα τάξη καρναβαλιστών, αυτή την πληρωμάτων του ΑΣΟ. 

Επιπλέον, η προκήρυξη για τη σύμβαση του έργου, είναι συμβατή με τη παραμονή των καρναβαλιστών, καθώς η μελέτη προβλέπει χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, χώρους εκθέσεων και χώρους ψυχαγωγίας.

Θυμίζουμε ότι μέχρι ώρας το όλο θέμα έχει καταλήξει σε αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη δημοτική αρχή να έχει βρει έναν χώρο, κοντά στην περιοχή του Ζαβλανίου, χωρίς όμως μέχρι ώρας να αποκαλύπτει τα χαρτιά της και να υπάρχουν εξελίξεις.

Πάντως, σίγουρα τα καρναβαλικά πληρώματα θα επέλεγαν δαγκωτό τις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ, για στέκι και εργαστήρι τους.