Στις 31 Αυγούστου του 1997 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Πριγκίπισσα Diana και ο σύντροφός της, Dodi Fayed, προσέκρουσε στην 13η τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ponte de l'Alma στο Παρίσι.

Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος, αλλά και ο ίδιος ο Fayed. Η πριγκίπισσα Diana, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ενώ όπως διαπιστώθηκε, λόγω της σύγκρουσης, η καρδιά της, είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.

Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα....

Ο λοχίας Xavier Gourmelon βρισκόταν σε υπηρεσία το ξημέρωμα της 31ης Αυγούστου 1997.
Εκείνη την ημέρα, δεν ήξερε ότι η πριγκίπισσα Diana ήταν αυτή που εμπλέκεται στο ατύχημα. Σε μαρτυρία του εφημερίδας Daily Mail, ο Gourmelon είπε ότι ήξερε ότι ήταν κάτι σοβαρό όταν έφτασε στη σκηνή που περιβαλλόταν από πολλούς γιατρούς.

Η ομάδα πρώτα αφαίρεσε τον Fayed και μετά προσπάθησε να αφαιρέσει την Diana. Είπε: «Μετά την αφαίρεση του Fayed, έμεινα μαζί με τον άλλον επιβάτη. Μίλησε στα Αγγλικά και ρώτησε "Θεέ μου, τι συνέβη;" Το κατάλαβα, έτσι προσπάθησα να την ηρεμήσω. Κράτησα το χέρι της».

Σύμφωνα με τον Gourmelon, αυτά ήταν τα τελευταία της λόγια. Δεν είπε τίποτα άλλο μέχρι να πάει στο νοσοκομείο.

Ο Xavier είπε ότι ήταν εντάξει, με σταθερή αναπνοή και ισχυρό σφυγμό, με μόνο ένα εκτεθειμένο τραύμα στον ώμο, αλλά χωρίς άλλες ορατές μώλωπες. Ωστόσο, αφού έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, υπέκυψε σε εσωτερικούς τραυματισμούς.