ΥΛΙΚΑ:

Για το τζατζίκι

2 μικρά αγγουράκια, τριμμένα
1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι, με πλήρη λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και, αν θέλετε, λίγο ακόμα (μισή κουταλιά σούπας)
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
Αλατοπίπερο

Για την πατατοσαλάτα

5 μικρές πατάτες πλυμένες (κόβουμε σε ό, τι μέγεθος θέλουμε)
3 μικρά γαγουράκια κομμένα σε ροδέλες
⅓ φλιτζάνι μαύρες ελιές, ιδανικά Καλαμών
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για να φτιάξετε το τζατζίκι, τοποθετήστε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι πάνω από το νεροχύτη και πιέστε έντονα για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολική υγρασία.

Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το σκόρδο, 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Δοκιμάστε και ρυθμίστε τα καρυκεύματα: πρέπει να είναι ξινό, αλμυρό και λίγο γλυκό. Προσθέστε επιπλέον αλάτι, πιπέρι, μέλι και χυμό λεμονιού.

Αφήστε στην άκρη.

Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό. Προσθέστε τις πατάτες και σιγοβράστε σε μεσαίο-υψηλό για 12 έως 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίστε και αφήστε τις να κρυώσουν για 8 έως 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν.

Προετοιμάστε τη σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις μαγειρεμένες πατάτες με το τζατζίκι, τα κομμένα αγγούρια, τις ελιές, τον άνηθο και τη μέντα.

Περιχύστε με ελαιόλαδο και λεμόνι και σερβίρετε.

Πηγή: vita.gr