«Ανησυχία» για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ο Π.Ο.Υ ανησυχεί για αυτές, επίσης», τόνισε ο δρ. Τέντρος.

Πρόσθεσε δε, ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι η πλέον μεταδοτική από όσες έχουν ως τώρα ταυτοποιηθεί, ενώ σημείωσε ότι ως τώρα, έχουν καταγραφεί κρούσματα της λεγόμενης «ινδικής» μετάλλαξης σε 85 χώρες.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ είπε ακόμα ότι αναμένονται και νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού , σημειώνοντας ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, για να τονίσει ότι «μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή την διαδικασία, αποτρέποντας την μετάδοση.

«Είναι μάλλον απλό: μεγαλύτερη μετάδοση, περισσότερες μεταλλάξεις. Μικρότερη μετάδοση του ιού, λιγότερες μεταλλάξεις», ανέφερε ο δρ. Τέντρος, για να τονίσει ότι το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, είναι η έλλειψη εμβολίων στις φτωχές χώρες.

«Η κατάσταση σε πολλές φτωχές χώρες, κυρίως στην Αφρική, είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ - για να τονίσει: «Δεν υπάρχουν εμβόλια»!

Ήδη, η μετάλλαξη Δέλτα απλώνεται - πέρα από την Βρετανία - σε χώρες όπως η Ιταλία: σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούρο Υγείας της χώρας, η συγκεκριμένη μετάλλαξη καταγράφεται πλέον στο 17% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού, με μεγάλη αύξηση από τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία πάντως , είναι αντιφατικά: Η Ιταλία κατέγραψε την Παρασκευή 56 θανάτους από κορωνοϊό- έναντι μόλις 28 την Πέμπτη. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με covid στα νοσοκομεία μειώθηκε από 2027 την Πέμπτη, σε 1899 την Παρασκευή, ενώ σημαντική μειωση καταγράφηκε και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις εντατικές.

Στην Βρετανία, τα πράγματα δείχνουν χειρότερα, καθώς την Παρασκευή καταγράφηκαν 15.810 νέα κρούσματα κορωνοϊού - ενώ είναι γνωστό ότι η «ινδική» μετάλλαξη τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα.