Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (που αναφερόταν αρχικά ως η ινδική μετάλλαξη) του κορονοϊού καθώς εντοπίστηκαν 18 καινούρια, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11, που σημαίνει πως πλέον είναι συνολικά 29.

Από τα 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφηκαν συνολικά στην Ελλάδα, τα δεκαεννιά (!) έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο, τα πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Κορινθία και ένα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μια έκτακτη σύσκεψη έγινε νωρίτερα με συμμετοχή Τσιόδρα και Χαρδαλιά, καθώς ειδικά για την Κρήτη υπήρχε ανησυχία για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην σύσκεψη αναφέρθηκε πως μετά τα κρούσματα θρόμβωσης που προκάλεσαν τα εμβόλια της Astrazeneca, καταγράφηκε μια απροθυμία στο νησί, με τους εμβολιασμούς να «πηγαίνουν πίσω». Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί εντολή να «τρέξει» η ενημέρωση στην Κρήτη ώστε να πειστούν και όσοι φοβήθηκαν, ώστε να κάνουν το εμβόλιο και να προστατευτούν.

Τα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα στη χώρα μας – Τι φοβίζει τους ειδικούς

Συνολικά, καταγράφηκαν 481 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021.

Από αυτά, τα 305 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7 και 155 αφορούν στην «νιγηριανή» μετάλλαξη, την επονομαζόμενη B.1.1.318.

Αυτό σημαίνει φυσικά πως «καλπάζει» και η «νιγηριανή» μετάλλαξη, η οποία είναι 35% πιο μεταδοτική από την βρετανική, αλλά λιγότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίζει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη από την βρετανική έως και το 70%.

Στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται πως ειδικά στο βόρειο Αιγαίο και την Στερεά Ελλάδα, το «νιγηριανό» στέλεχος δείχνει να κερδίζει επικίνδυνα έδαφος, καθώς:

Στο βόρειο Αιγαίο αποτελεί το 40% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, ενώ το 60% αφορά στη βρετανική μετάλλαξη
Στη Στερεά Ελλάδα αποτελεί το 38,18% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, ενώ το 61,82% αφορά στη βρετανική μετάλλαξη.


 

Η βρετανική μετάλλαξη λοιπόν διατηρεί τα «σκήπτρα», η «νιγηριανή» ανεβαίνει επικίνδυνα, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το Νο1 κίνδυνο, με τους ειδικούς να λένε πως αν συνεχιστεί η εξάπλωσή της, δεν θα αργήσει να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ Newsit