Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση μυοκαρδίτιδας με τα mRNA εμβόλια για την πρόληψη της νόσου Covid-19 παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές (ACIP) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ αλλά και στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2, αποτελούν αντικείμενο μελέτης των ειδικών καθώς αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που αξιολόγησαν και παρουσίασαν οι Δρ Μέγκαν Γουάλας και Σάρα Όλιβερ στη συνεδρίαση της ACIP, καταρχάς τα στοιχεία για τη σχέση μυοκαρδίτιδας εμβολίων mRNA είναι καθησυχαστικά. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 1.229 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας που έχουν συσχετιστεί χρονικά με τον εμβολιασμό με mRNA σκεύασμα σε σύνολο 300.000.000 χορηγούμενων δόσεων.

Από τα 323 αναφερόμενα περιστατικά που αφορούσαν άτομα κάτω των 29 ετών, οι 218 εμβολιασμένοι είναι καλά στην υγεία τους και μόνο δύο ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης οι Δρ Μέγκαν Γουάλας και Σάρα Όλιβερ επεσήμαναν ότι βάσει των αναφερόμενων περιστατικών, η μυοκαρδίτιδα είχε πιο αυξημένη συχνότητα (εως 1 περίπτωση ανά 15.000) από την αναμενόμενη σε νεαρούς άνδρες 12-24 ετών μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενώ στις κοπέλες ίδιας ηλικίας, καθώς και στους νεαρούς ενήλικες άνδρες 25-39 ετών η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας ήταν οριακά υψηλότερη από την αναμενόμενη μετά την δεύτερη δόση. Το ίδιο ίσχυε και για τα αγόρια 12-24 ετών μετά την πρώτη δόση του mRNA εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ έχει εγκριθεί η χορήγηση των εμβολίων κατά της Covid-19 και σε παιδιά.

Οι ερευνήτριες κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν και το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνων που έχει ο εμβολιασμός στα νεαρά άτομα. Σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, της επιδημίας ηγούνται οι νέοι, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας και κοινωνικότητάς τους αλλά και επειδή απέκτησαν αργότερα πρόσβαση στον εμβολιασμό. Και φυσικά κανείς δεν ξεχνά ότι παιδιά που νόσησαν από Covid-19 εκδήλωσαν το πολυ-συστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές του CDC, για κάθε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς σε αγόρια 12-17 ετών μπορούμε να αναμένουμε 5.700 λιγότερες λοιμώξεις Covid-19, 71 εισαγωγές για νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο λιγότεροι θάνατοι. Ωστόσο αναμένεται και η καταγραφή 56-69 περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ανδρών 18-24 ετών για κάθε 1 εκατ. εμβολιασμούς υπολογίζονται ότι θα αποτραπούν 12.000 λοιμώξεις Covid-19, 127 εισαγωγές για νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι. Ενώ θα καταγραφούν 46-56 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Τέλος, στην ομάδα των ανδρών 25-29 ετών ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλλει σε ακόμα περισσότερους θανάτους και λιγότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας. Σε ότι αφορά στις νεαρές γυναίκες και γενικότερα τα άτομα άνω των 29 ετών το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου είναι θετικότερο.