Αυξάνονται συνεχώς οι φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες περιβαλλοντολόγους που παρακολουθούν το όλο θέμα από κοντά, καταγράφοντας τα δεδομένα στην προστατευόμενη περιοχή, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κοντά στις δέκα φωλιές.
Χαρακτηριστικό της αυξητικής προόδου των φωλιών είναι ότι μόλις την Κυριακή στις 13 Ιουνίου είχαν εντοπιστεί οι πρώτες τρεις φωλιές στην προστατευόμενη περιοχή.
Η πρώτη στην παραλιακή ζώνη Φάλαρη και οι άλλες δύο στον Μπρινιά, ενώ δέκα μέρες μετά ο αριθμός τους έχει φτάσει ήδη τις 15 και αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο, Διονύση Μαμάση που είναι ο άνθρωπος που μαζί με τους συνεργάτες του καταγράφει τα τελευταία χρόνια τις φωλιές στην περιοχή, η περίοδος της ωοτοκίας για αυτό το προστατευόμενο είδος ξεκίνησε αρκετά καλά για φέτος.
Τα πρώτα γεννητούρια αναμένεται να τα έχουμε, ανάλογα με την κάθε φωλιά, γύρω στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, αφού χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα γύρω στις 50 με 60 μέρες για να βγουν από τα αβγά τους τα θαλάσσια χελωνάκια.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαμάσης η κάθε φωλιά περιλαμβάνει κατά μέσο όρο κοντά στα 120 αβγά. Από τα αβγά αυτά δεν σημαίνει ότι θα βγουν ισάριθμα χελωνάκια.
Ένα μεγάλο ποσοστό των μικρών θαλάσσιων χελωνών δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, μη έχοντας τη δύναμη για να βγει από τη φωλιά του και να φτάσει στην ακτή ή μη βγαίνοντας καν από το αβγό του, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που δυσκολεύουν την ωοτοκία.
"Μέσα στη δουλειά που κάνουμε είναι να καταγράφουμε το ποσοστό της επιτυχίας που έχει η κάθε φωλιά, με βάση τα αβγά που υπάρχουν εκεί.
Τα στοιχεία αυτά τα σημειώνουμε έτσι ώστε στο τέλος της κάθε περιόδου ωοτοκίας να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει και πόσα ήταν τα χελωνάκια που τα κατάφεραν, με βάση τα αβγά που είχε η κάθε φωλιά" τονίζει και σημειώνει:
"Είναι γεγονός πάντως ότι η έναρξη της περιόδου έχει αφήσει αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνέχεια και πιστεύω ότι θα τα πάμε αρκετά καλά και φέτος, ίσως καλύτερα από τα περασμένα έτη".
Προσοχή από τον κόσμο
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την περιοχή του Αιτωλικού όπου διαχειρίζεται και παρακολουθεί από κοντά η ομάδα του κ. Μαμάση. Εκεί έχουν καταγραφεί ήδη δύο φωλιές και τα πράγματα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή.
Σε αυτό όμως που δίνει έμφαση ο ειδικός επιστήμονας - περιβαλλοντολόγος, είναι στη προσοχή που θα πρέπει να δείξει ο κόσμος για να βοηθήσει στο να συνεχιστεί η περίοδος της ωοτοκίας εξίσου ομαλά.
"Ο κόσμος θα πρέπει να δείξει την απαραίτητη προσοχή, προστατεύοντας τους χώρους αυτούς όπου η χελώνες γεννούν τα αβγά τους, μη πετώντας τα σκουπίδια του όταν έρχεται για μπάνιο, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων.
Η συγκέντρωση των σκουπιδιών και το να μην αφήνουμε απορρίμματα πίσω μας είναι πάνω από όλα δική μας ευθύνη, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε τέτοιες περιοχές που είναι προστατευόμενες".
Δείτε τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο facebook.