Σεμνός, ταπεινός, ένας πραγματικός υπηρέτης της τέχνης, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζει κανείς μέσα από τη συνομιλία που μπορεί να έχει με τον Λουκά Θάνο.

Ο ταπεινός αυτός εργάτης της τέχνης, με τις πλούσιες περγαμηνές, το σπουδαίο βιογραφικό, αλλά και την μεγάλη πορεία που έχει κάνει στον χώρο της σύνθεσης και της μουσικής όσο και στον χώρο του θεάτρου, είναι ο άνθρωπος που θα έχει για τα επόμενα χρόνια τα ηνία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

«Αισθάνομαι τιμή που με επέλεξαν στη θέση αυτή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, αλλά και τιμή που ήμουν υποψήφιος με τόσο σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης» τονίζει στις πρώτες του δηλώσεις στο patrasevents.gr.

Η επιλογή του χαρακτηρίστηκε έκπληξη από πολλούς αφού το όνομα του δεν είχε ακουστεί καν στους πιθανούς υποψηφίους που ήταν στις πρώτες επιλογές του συμβουλίου.

«Ποτέ δεν ελπίζω σε τίποτα σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τη δουλειά μου» απαντά ο ίδιος στο αν περίμενε την εκλογή του. «Κάνω πάντα το καλύτερο που μπορώ από την πλευρά μου και από εκεί και πέρα περιμένω τις αποφάσεις των αρμοδίων».

Ο σπουδαίος σύνθετης, σκηνοθέτης, αλλά και ερευνητής, πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και τον άνθρωπο, έχοντας κάνει σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιάννης Χαρούλης και τόσους ακόμα,  δεν κρύβει πάντως την χαρά του για αυτή τη συνεργασία που θα έχει.

«Ασφαλώς και είμαι χαρούμενος για την εκλογή μου. Είναι σπουδαίο να συνεργάζομαι με ένα από τα πιο ιστορικά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας που έχει δείξει μία δυναμική πορεία όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας κάνει αξιόλογες παραγωγές» τονίζει.

Ο Λουκάς Θάνος δείχνει να είναι αρκετά καλός γνώστης των πραγμάτων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας αλλά και της θεατρικής κατάστασης γενικότερα.

Η σχέση του με την Πάτρα είχε έτσι και αλλιώς ένα καλλιτεχνικό δέσιμο αφού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ο συνθέτης που μελοποίησε Κωστή Παλαμά, τον εθνικό ποιητή που γεννήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 

«Είχα μια υπέροχη συνεργασία του 2010 με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Ορέστεια του Αισχύλου, όταν στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν ο αείμνηστος και σπουδαίος Γιάννης Βόγλης.

Έχω να θυμάμαι τα καλύτερα από αυτή τη συνεργασία, καθώς η Ορέστεια ήταν ένας σταθμός για μένα, η μοναδική τριλογία που έχει μείνει ζωντανή από την αρχαία ελληνική δραματουργία».


Τι έγινε στη συνεδρίαση

Αξίζει να αναφέρουμε και λίγα λόγια για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, μέχρι να αποφασιστεί η εκλογή του Λουκά Θάνου.

Τα πέντε μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης πρότειναν το όνομα του. Τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν πρότειναν δικό τους υποψήφιο, ωστόσο, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από αυτή την κοινή στάση των μελών της πλειοψηφίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς ψήφισαν λευκό, ορισμένοι άλλοι «όχι», όμως από τη στιγμή που τα μέλη της δημοτικής αρχής επέλεξαν κοινή γραμμή στην πρόταση που έκαναν, τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει.

Ο Λουκάς Θάνος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παίρνοντας τη θέση του Σταύρου Τσακίρη και ξεκινάει δουλειά από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τη σύμβαση που είναι να υπογράψει.

Είναι ο τρίτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στη διάρκεια της θητείας της νυν δημοτικής αρχής, μετά τους Κώστα Καζάκο και Σταύρο Τσακίρη.