Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και η κοιλίτσα σας φουσκώνει, είναι φυσιολογικό να ξεκινήσετε να μιλάτε στο αγέννητο μωρό σας, να του τραγουδάτε και να ζητάτε από τον σύντροφό σας να του μιλήσει επίσης. Πολλές γυναίκες ωστόσο αναρωτιούνται αν έχει κάποιο νόημα όλο αυτό. Τελικά, τι μπορεί να ακούσει το μωρό μέσα στην κοιλιά;

Τα στάδια ανάπτυξης της ακοής του εμβρύου
6 εβδομάδες

Στις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες κύησης, τα κύτταρα μέσα στην αναπτυσσόμενο κεφάλι του εμβρύου έχουν ήδη αρχίσει να «τακτοποιούνται» σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα είναι ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα μάτια και η μύτη του μωρού. Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τα αυτιά κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου, η περίπλοκη διάταξη των σωλήνων που απαρτίζουν τα εσωτερικά αυτιά αρχίζει να αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση.
Δείτε επίσης : Energy boost - Τα μυστικά για ενέργεια στα ύψη
Δείτε επίσης : Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν, τους κάνει καλό
9 εβδομάδες

Στις 9 εβδομάδες, θα υπάρχουν μικρές οδοντώσεις στο πλάι του λαιμού του μωρού που αντιπροσωπεύουν τα μελλοντικά του αυτιά. Μην ανησυχείτε: παρόλο που δεν βρίσκονται στο σωστό μέρος, θα μετακινηθούν σταδιακά στη σωστή θέση.

Τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Για παράδειγμα, το εσωτερικό αυτί συνδέεται με νευρώνες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία ήχων. Παράλληλα, αρχίζουν επίσης να σχηματίζονται τα μικροσκοπικά οστά στο μεσαίο αυτί, που αισθάνονται τη δόνηση των ηχητικών κυμάτων.
16 εβδομάδες

Στις 16 περίπου εβδομάδες εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό ότι οι δομές στα αυτιά έχουν σχηματιστεί αρκετά ώστε το μωρό σας να μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει κάποιους ήχους. Στην πραγματικότητα, ο χτύπος της καρδιάς σας, το γουργουρητό στο στομάχι σας και η αναπνοή σας είναι οι πρώτοι ήχοι που θα ακούσει το μωρό σας. Καθώς η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται, το μωρό σας θα αρχίσει να ακούει όλο και περισσότερο τον κόσμο έξω από τη μήτρα.
24 εβδομάδες

Μέχρι τις 24 εβδομάδες, τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί πλήρως και σχετική έρευνα έχει δείξει ότι πολλά μωρά θα κινηθούν ως απόκριση σε φωνές και άλλους θορύβους. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, υπάρχει αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και έτσι οι ήχοι που φτάνουν στα αυτάκια του είναι σιγασμένοι επειδή δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο. Οι ηχογραφήσεις που λήφθηκαν στη μήτρα αποκάλυψαν ότι οι θόρυβοι έξω από τη μήτρα απενεργοποιούνται κατά περίπου 50%.
Γιατί αξίζει να μιλάτε στο αγέννητο μωρό σας

Μπορεί να σας φαίνεται σαν μια ανόητη ή μονόπλευρη συνομιλία, αλλά η ομιλία στο μωρό σας ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό. Επιπλέον, το δέσιμο της μητέρας με το έμβρυο ενισχύει την ανάπτυξή του. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και ο μπαμπάς μπορεί να συμμετέχει επίσης.

Η φωνή σας μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα για το μωρό σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο ήχος της φωνής της μητέρας ηρεμεί το μωρό τόσο όσο είναι στη μήτρα όσο και όταν τελικά γεννηθεί.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι τα αγέννητα μωρά αποκρίνονται σαφώς σε διαφορετικές δονήσεις και ήχους με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή τα μοτίβα κίνησης τους και ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το αγέννητο μωρό σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να θυμάται τη φωνή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Επομένως, όταν μιλάτε στο μωρό σας χτίζετε τα θεμέλια για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη του. Η φωνή σας είναι αυτή που διαμορφώνει την αντίληψή του για τον κόσμο.