Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η χώρα μπορεί να έχει προλάβει να "κτίσει" το "τείχος" της ανοσίας που απαιτείται για να μπορέσει να θωρακιστεί από την πανδημία και το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού που αναμένεται μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το ποσοστό θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 75% και του 80%, αν και με βάση τις μεταλλάξεις και την μεταδοτικότητα τους που είναι αυξημένη, ίσως τελικά να χρειαστεί να φτάσει το 85%.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών με βάση τους ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας που συνεχίζεται εντατικά, σε ορισμένες περιοχές και σε άλλες πιο χαλαρά.

Το μεγάλο ανάχωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να κτιστεί το τείχος και να πιάσουμε εγκαίρως το ποσοστό αυτό, είναι οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες, αυτές από τα 60 και πάνω, αλλά και οι νέοι της τάξεως των 20 με 25.

Ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων δείχνουν να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο και αυτό παρατηρείται και σε έναν βαθμό και στα εμβολιαστικά κέντρα της Πάτρας, όπου τα περισσότερα ραντεβού αφορούν την μεγάλη ηλικιακή κατηγορία των 30 με 60.

Το στοίχημα για την περιοχή, αλλά και για την χώρα γενικότερα, είναι να πειστούν αυτοί οι διστακτικοί γέροντες στο να κάνουν το εμβόλιο, αφήνοντας στην άκρη τους ενδοιασμούς τους και αναγνωρίζοντας ότι το εμβόλιο θα είναι καλύτερο για την υγεία τους, παρά χειρότερο.

Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με γιατρούς που λόγω του επαγγέλματος τους έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, δεν ανήκουν στην κατηγορία των αρνητών, απλά είναι διστακτικοί και σε έναν βαθμό φοβούνται, έχοντας ήδη ορισμένα προβλήματα υγείας που θεωρούν ότι το εμβόλιο θα τους τα επιδεινώσει.

Οι γιατροί – τα ποσοστά των εμβολιασμένων με βάση τις ανακοινώσεις της επιτροπής αγγίζουν το 90% και αυτό έχει τη σημασία του – προσπαθούν να τους πείσουν για το τι θα πρέπει να κάνουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή. 

Πρόκειται για ηλικιωμένους που δεν πείστηκαν κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας να κάνουν το εμβόλιο, αφού είχαν από την αρχή την ευκαιρία. Πόσο εύκολα θα πειστούν τώρα που ο ιός είναι σε πτώση;

Χρειάζεται μία οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης από την πολιτεία για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην πράξη και να μην κινδυνέψουν αυτοί οι άνθρωποι με τον ερχομό του τέταρτου κύματος. 

Από εκεί και πέρα οι νέοι της ηλικίας των 20 με 25 περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είναι σαφώς λιγότεροι σε αριθμό, ο δισταγμός τους είναι σε μικρότερο βαθμό και έχει να κάνει με την ανεμελιά της ηλικίας τους, μη έχοντας συνειδητοποιήσει κάποιοι από αυτούς την επικινδυνότητα του ιού.

Οι αριθμοί των εμβολιασμών ανά περιφερειακή ενότητα

Πάντως, σε επίπεδο Περιφέρειας, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την Αχαΐα που πλέον έχει φτάσει κοντά στους 205 χιλιάδες εμβολιασμούς, με τους 122 χιλιάδες να αφορούν την πρώτη δόση και τους 86 χιλιάδες την δεύτερη.

Έχει και αυτό τη σημασία του. Η Αιτωλοακαρνανία μετρά κάτι παραπάνω από 117 χιλιάδες εμβολιασμούς που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 70 χιλιάδες πολίτες που έχουν κάνει την μία δόση και περισσότερους από 48 χιλιάδες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Από την πλευρά της η Ηλεία έχει ελάχιστα παραπάνω από 92 χιλιάδες εμβολιασμούς, με τους 54 χιλιάδες από αυτούς να έχουν κάνει την πρώτη δόση και τους 40.000 και την δεύτερη.