Η συντηρητική συμμαχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί το προβάδισμά της επί του κόμματος των Πρασίνων, όπως δείχνει σήμερα μια δημοσκόπηση, τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί θα κληθούν στις κάλπες στις 26 Σεπτεμβρίου για να εκλέξουν μια νέα Bundestag, δηλαδή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια για επανεκλογή στην καγκελαρία.

Στην πρόθεση ψήφου η στήριξη προς τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU) και τους Βαυαρούς συμμάχους της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ανέρχεται σε 29%, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL/ntv--αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Οι Πράσινοι είδαν στις αρχές του χρόνου απότομη αύξηση στο ποσοστό αποδοχής τους, αλλά έκτοτε το ποσοστό τους υποχώρησε. Στη δημοσκόπηση πάντως της Forsa το ποσοστό αποδοχής τους παραμένει στο 21%.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD)--κατά παράδοση ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί με τα CDU/​CSU --κέρδισαν μια ποσοστιαία μονάδα φθάνοντας στο 15%, ενώ το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), εμφανίζει ποσοστό αποδοχής 13% και το αριστερό Linke 6%.

Το ακροδεξιό Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 9%. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Forsa συνάδουν με εκείνα από παρεμφερείς πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις γενικώς χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Μεταξύ άλλων, οι επιλογές της τελευταίας στιγμής μερίδας των ψηφοφόρων και η αποδυνάμωση της κομματικής συνοχής καθιστούν δύσκολο για τους ερευνητές να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν. Το Forsa αναφέρει ως περιθώριο στατιστικού σφάλματος τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.