Πέρα από την αναδουλειά που υπάρχει στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, με την κίνηση σε γενικές γραμμές να είναι σε ένα μέτριο έως και χαμηλό επίπεδο, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν έρθει αντιμέτωποι και με ένα πρόβλημα που δεν περίμεναν όταν άνοιγαν τα μαγαζιά τους, μετά το παρατεταμένο lockdown.

Δεν βρίσκουν άτομα για εργασία. Και όχι μόνο σε έναν τομέα, αλλά γενικότερα. Από μάγειρες έως και σερβιτόρους και από σερβιτόρους έως και bartenders, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με άλλα επαγγέλματα που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο (να την τα βλέπει δηλαδή ο πελάτης), αλλά να είναι εξίσου απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά το μαγαζί τους (λαντζιέρες, καθαριότητα, φύλαξη κτλ). 

Οι σερβιτόροι πήγαν στα νησιά

Η έλλειψη σερβιτόρων και bartenders έχει να κάνει με δύο παράγοντες κυρίως. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές που πλέον δεν βρίσκονται στην Πάτρα, κατά συνέπεια δεν έχουν επιστρέψει για εργασία στα μαγαζιά που εργάζονταν. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τον τουρισμό και τα νησιά.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς έχουν πάει για καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά, θεωρώντας ότι θα ισχύσουν τα όσα γνώριζαν πριν από την πανδημία και τα μεροκάματα που θα παίρνουν εκεί θα είναι αρκετά καλύτερα από αυτά της Πάτρας.

Ανάρπαστοι οι μάγειροι και οι σεφ

Το μεγάλο πρόβλημα στην ανεύρεση εργαζομένων για τα καταστήματα εστίασης έχει να κάνει με τους μάγειρους και τους βοηθούς μαγείρους. Παρόλο που στην Πάτρα υπάρχουν αρκετοί μάγειροι και τα τελευταία χρόνια έχουν βγει αρκετά νέα παιδιά από αντίστοιχες σχολές, οι επαγγελματίες του είδους είναι ανάρπαστοι.

Αποτέλεσμα πολλά από τα μαγαζιά εστίασης στην Πάτρα να έχουν βρει με δυσκολία μάγειρες ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ρεπό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα άτομα για να τους αναπληρώσουν. 

Βάζουν αγγελίες, αλλά το τηλέφωνο δεν χτυπά

Όπως και να έχει το φαινόμενο της μη ανεύρεσης εργαζομένων σε έναν κλάδο που λόγω της φύσης του προσφέρει θέσεις εργασίας και σε μία πόλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, μοιάζει να είναι κάπως παράδοξο. 

Όμως είναι κοινή διαπίστωση σε πολλούς επαγγελματίες, αρκετοί από τους οποίους έχουν προχωρήσει σε αγγελίες στην προσπάθεια τους για να βρουν εργαζόμενους, χωρίς όμως το τηλέφωνο τους να χτυπά.

Από την άλλη βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο μεσοδιάστημα του lockdown οι άδειες λειτουργίας για καταστήματα εστίασης ήταν δεκάδες, ξεπέρασαν τις 50 και αυτό ισοδυναμεί με ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο. 

Ορισμένοι προτιμούν την αναστολή

Πάντως, υπάρχει και μία ακόμα πτυχή που ίσως να δίνει ένα μέρος της εξήγησης του παράξενου αυτού φαινομένου και θα πρέπει να αναφερθεί. 

Ποια είναι αυτή η πτυχή; Η αναστολή εργασίας και τα 534 ευρώ παραμένει μέσα στις δυνατότητες των καταστημάτων εστίασης, αλλά και του τουριστικού κλάδου. Πολλοί από τους εργαζόμενους προτιμούν να μείνουν στην αναστολή, έχοντας σίγουρα τα 534 ευρώ τον μήνα, παρά να πάνε να εργαστούν για το μεροκάματο…