Σε ερώτηση η Ελληνική Λύση αναφέρει:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Κοινότητας Ροδοδάφνης του Αιγίου προχώρησε σε εκτίμηση της ζοφερής κατάστασης που έχει προκαλέσει η έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή και έλαβε απόφαση, στην οποία τα μέλη του εν λόγω Συμβουλίου ζητούν σχετική προστασία από τις αρμόδιες Αρχές. Αφορμή στάθηκε η απειλητική και παραβατική συμπεριφορά περιφερόμενων Ρομά εις βάρος κατοίκων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ζευγάρι κατοίκων της περιοχής, όταν κάποιοι Ρομά τους ξυλοκόπησαν και τους λήστεψαν μέσα στο σπίτι τους, ενώ απειλήθηκε και η ζωή του άνδρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι, που έχουν πέσει επανειλημμένως θύματα κλοπών, διαρρήξεων αλλά και απειλών από τους ενοίκους Ρομά όμορων με την πόλη καταυλισμών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποια μέτρα προτίθεσθε να προβείτε για να προστατέψετε τους κατοίκους της Ροδοδάφνης του Αιγίου από τις ανεξέλεγκτες κλοπές και τις προκλητικές συμπεριφορές στις οποίες προβαίνουν οι ανωτέρω Ρομά;
  2. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην ανωτέρω περιοχή και να εδραιωθεί η ασφάλεια των πολιτών;

Η απάντηση του υφ. Προστασίας του Πολίτη

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ' αριθ. 7017/4/24507-γ' από 06-11-2020 (α' παράγραφος) Έγγραφό μας, επί της με αριθμό 574/ 15-10-2020 Ερώτησης ενός εκ των ερωτώντων Βουλευτών, σας γνωρίζουμε, σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Αιτωλίας, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή της κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στον Διευθυντή της ανωτέρω Διεύθυνσης να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α', ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

Περαιτέρω, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι Ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται γνωστό ότι, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τ.ε., στην ευρύτερη περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γουριάς του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκαν τετρακόσιοι πενήντα έξι (456) έλεγχοι ατόμων, σαράντα εννέα (49) προσαγωγές και τριάντα έξι (36) συλλήψεις, για διάφορα αδικήματα, ενώ δηλώθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία (Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού) έξι (6) περιπτώσεις κλοπών.