Να και μια θετική είδηση για τον εξωτερικό τουρισμό και τη Δυτική Ελλάδα που περιμένει να πάει, έστω και λίγο καλύτερα σε αυτόν τον τομέα το φετινό καλοκαίρι, σε σύγκριση με αυτό του 2020, όταν στην περιοχή μας δεν βλέπαμε ξένο τουρίστα ούτε με το… κιάλι.

Το θετικό νέο έρχεται από την Ρωσία. Η χώρα άναψε το «πράσινο» φως για τις μετακινήσεις των πολιτών της προς την Ελλάδα και την Τουρκία και έτσι από τις 28 με 29 Ιουνίου οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται για τις διακοπές τους στα μέρη της επιλογής τους.

Η είδηση αυτή είναι σημαντική για την εξέλιξη της καλοκαιρινής σεζόν στον τουρισμό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την περιοχή μας.

Είναι γνωστό ότι για τη Δυτική Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες είναι οι δεύτεροι καλύτεροι πελάτες μετά τους Γερμανούς, δείχνοντας μία ιδιαίτερη προτίμηση από το 2010 και μετά στην Αχαΐα, στην Ηλεία, αλλά και γενικότερα στην Πελοπόννησο.

Πέρυσι δεν επιτρεπόταν η άφιξη τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας από το αεροδρόμιο του Αράξου και έτσι οι ακυρώσεις έπεσαν "βροχή" και οι Ρώσοι δεν ήρθαν ποτέ στην Δυτική Ελλάδα. Φέτος τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι διαφορετικά. 

Από τη στιγμή που το «πράσινο» φως θα ανάψει στις 28 με 29 Ιουνίου, αυτό σημαίνει για όσους γνωρίζουν για το πως λειτουργούν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού, ότι οι πρώτες αφίξεις των Ρώσων τουριστών, θα φτάσουν στην χώρα μας στις αρχές Ιουλίου.

Στο αεροδρόμιο του Αράξου οι πρώτες πτήσεις από την Ρωσία έχουν προγραμματιστεί για τις 3 με 4 Ιουλίου. Πρόκειται για δύο πτήσεις συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου που θα έρθουν από τη Μόσχα.

Το σημαντικό σχετικά με τους Ρώσους είναι ότι το «πράσινο» φως για τις μετακινήσεις τους στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δεν αφορά απλά και μόνο μία περιφέρεια τους ή μια περιοχή τους, αλλά είναι κοινό για όλη την χώρα.

Άνω του 60% η πτώση σε σύγκριση με 2019

Βέβαια οι προσδοκίες τόσο από την ρώσικη αγορά, όσο και από τις υπόλοιπες με τις οποίες δουλεύει η Δυτική Ελλάδα, παραμένουν έτσι και αλλιώς χαμηλές, σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία.

«Είναι δεδομένο ότι ακόμα και στην περίπτωση του καλού σεναρίου, η πτώση στην περιοχή μας σε ότι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, θα ξεπεράσει το 60%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019» τονίζει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος πάνω στο θέμα.

Τα μηνύματα που έρχονται από την κάθε αγορά ξεχωριστά καταλήγουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Οι Γερμανοί είναι διστακτικοί. Έρχονται, αλλά καμία σχέση με το 2019. 

Ελπίδα να έχει διάρκεια η φετινή σεζόν

Η Τσεχία που είναι μια αγορά που έχει δείξει μία προτίμηση για τη Δυτική Ελλάδα, σε μία χώρα που πλέον οι μετακινήσεις προς το εξωτερικό είναι ελεύθερες, θα έχει και αυτή μία σημαντική πτώση το φετινό καλοκαίρι.

Ακόμα και οι Ρώσοι δεν αναμένονται να φτάσουν κατά κύματα το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή μας. «Το μόνο πάνω στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλες σεζόν, έτσι ώστε με την αύξηση των εμβολιασμών που προχωράει σε ένα διεθνές επίπεδο, να έχουμε μία μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου και μετά έως τις αρχές Οκτώβρη» καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος.