Η Πάτρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έμεινε έρημη. Άδεια πόλη. Με το που έκλεισαν το απόγευμα του Σαββάτου τα μαγαζιά δεν κυκλοφορούσε τίποτα.

Την ίδια στιγμή όμως γέμιζαν από κόσμο τα παραθεριστικά μέρη της Αχαΐας και της Ηλείας, με εκατοντάδες εκδρομείς κυρίως από την Αθήνα να δραπετεύουν από το κλεινόν άστυ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, το τριήμερο (μαζί και την Παρασκευή) πέρασαν συνολικά πάνω από 47.000 οχήματα από τα διόδια του Κιάτου και περισσότερα από 35.000 οχήματα από τα διόδια του Ρίου.

Άγγιξε το 85% η πληρότητα στα ξενοδοχεία

Τόσο στην Αιγιάλεια, όσο και στην Δυτική Αχαΐα η πληρότητα των ξενοδοχείων ξεπέρασε τελικά το 80% και άγγιξε το 85%, ενώ στα ίδια περίπου ποσοστά κυμάνθηκαν και τα τουριστικά καταλύματα των παράκτιων περιοχών της Ηλείας.

Πάνω από το 95% του όγκου αυτών των επισκεπτών ήταν από την ελληνική αγορά και είχε να κάνει με Έλληνες επισκέπτες του τριημέρου.

Οι επισκέπτες από την Πάτρα, από την Αθήνα και διάφορα ακόμα μέρη της χώρας, πέρα από το ότι γέμισαν τα ξενοδοχεία, έδωσαν και μια πνοή στις μικρές τοπικές αγορές της κάθε περιοχής, κυρίως στα καταστήματα της εστίασης, αν και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που και αυτά γέμισαν από Έλληνες, τα πακέτα που είχαν κλειστεί περιλάμβαναν και το φαγητό.

Η δυναμική του εσωτερικού τουρισμού

Πέρα από τα παράκτια μέρη, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι αρκετή κίνηση είχαν και ορεινά τουριστικά μέρη, όπως τα Καλάβρυτα, με τον πεζόδρομο της ιστορικής πόλης, αλλά και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί να είναι γεμάτα από θαμώνες, κυρίως την Κυριακή.

Όλα αυτά τα στοιχεία και η κίνηση που παρατηρήθηκε από Έλληνες επισκέπτες στα παραθεριστικά μέρη της Δυτικής Ελλάδος, έδειξαν τη δυναμική που θα έχει τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν ο εσωτερικός τουρισμός και η ελληνική αγορά.

Οι Έλληνες, μετά από όλο αυτό που πέρασαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο με την πανδημία, έδειξαν ότι έχουν ανάγκη για αποδράσεις, για ταξίδια, για χαλάρωση και διακοπές.

Ικανοποίηση από την κίνηση του τριημέρου

«Είναι σίγουρα θετική η κίνηση που σημειώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και γενικότερα της Πελοποννήσου, από τους Έλληνες επισκέπτες.

Φάνηκε ότι η περιοχή μας μπορεί να είναι στις πρώτες επιλογές τους» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος. «Όμως από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κρατήσεις αυτές ήταν για μία ή δύο το πολύ διανυκτερεύσεις.

Γενικότερα, ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να στηρίξει τον ξενοδοχειακό κλάδο, στον βαθμό που έχει τη δυνατότητα ο εισαγόμενος, όσο καλά και αν πάει. Ωστόσο, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της ψυχολογίας, στο να ελπίζουμε να πάνε τα πράγματα στη συνέχεια λίγο καλύτερα και με τους ξένους τουρίστες».