Δεν χωρά ανθρώπινος νους την τραγωδία που εκτυλίχτηκε χθες το μεσημέρι στην Χαριά, όταν μονοκινητήριο αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες συνετρίβη μέσα στο χωριό και συγκεκριμένα σε χωράφι λίγα ακριβώς δίπλα από σπίτι, μέσα στο οποίο εκείνη την ώρα έτρωγε οικογένεια.

Ο τραγικός απολογισμός του συγκλονιστικού δυστυχήματος ήταν ο ακαριαίος θάνατος των δυο επιβαινόντων, του 56χρονου κυβερνήτη Δημήτρη Βασιλείου από την Χαριά και του 58χρονου Κώστα Καλογερογιάννη από το Μεσολόγγι.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 μ.μ. όταν το χαρακτηριστικό κόκκινο αεροσκάφος, σήμα κατατεθέν του Δημήτρη Βασιλείου ξεκινούσε από το Μεσολόγγι για μία ακόμα πτήση αναψυχής από τις πολλές που πραγματοποιούσαν οι δυο φίλοι όταν είχαν ελεύθερο χρόνο.

Λίγο πάνω από την Χαριά, την οποία ο Δημήτρης Βασιλείου επισκεπτόταν σε κάθε τέτοιο ταξίδι, θέλοντας να θαυμάσει από ψηλά την ομορφιά του χωριού του και να χαλαρώσει με την υπέροχη αυτή θέα, άρχισε – κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμές συνθήκες – να χάνει έδαφος με αποτέλεσμα 100 μέτρα από το του πατρικό σπίτι στο οποίο εκείνη την ώρα μέσα βρίσκονταν τα αδέρφια του να «καρφωθεί» στο έδαφος και να τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο πρώτος αντιλήφθηκε πως κάτι συμβαίνει, ο ιδιοκτήτης της οικίας δίπλα από την οποία κατέπεσε το αεροσκάφος. Μόλις άκουσε τον δυνατό θόρυβο από την πτώση, βγήκε αμέσως έξω και αντικρίζοντας τις φλόγες πίστεψε προς επρόκειτο για μια απλή φωτιά.

Το ίδιο πίστεψαν και οι γείτονες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και τα αδέρφια του Δημήτρη Βασιλείου οι οποίοι με λάστιχα και κουβάδες έσπευσαν στο σημείο για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της.

Φτάνοντας, όμως στο σημείο και μόλις βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα συντρίμια του αεροσκάφους και τα δυο απανθρακωμένα πτώματα αντιλήφθηκαν το κακό που είχε συμβεί

Τότε άμεσα κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Τα νέα δεν άργησαν να μαθευτούν στο υπόλοιπο χωριό αφού όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια κάποιοι είχαν δει το αεροπλάνο λίγα λεπτά πριν πέσει στο έδαφος, παρατηρώντας μια «ασυνήθιστη» για τα δεδομένα πορεία.


Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Χαριά Πύργου – Δύο νεκροί

Μάχη στα συντρίμμια

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, του ΕΚΑΒ, της 6ης ΕΜΑΚ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου Χαράλαμπος Πατσούρης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίου υποστράτηγος Γιώργος Πουρναράς, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Φράγκος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

Με δυσκολία καθώς οι σοροί είχαν γίνει «ένα» με τα συντρίμμια έγινε η ανάσυρσή τους και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πύργου. Το σημείο είναι να εξετάσει η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να διεξάγαγει έρευνα για να δοθεί φως στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.


Τα θύματα της ιστορίας

Ο χειριστής του αεροσκάφους, Δημήτρης Βασιλείου, 59 ετών, δάσκαλος, με καταγωγή από την Χαριά ήταν παντρεμένος με υπάλληλο της Πολιτικής Αστυνομίας και είχε αποκτήσει δύο γιους.

Έχει υπηρετήσει σε πολλά σχολεία του νομού και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στην Αμαλιάδα. Για ένα διάστημα είχε βρεθεί στο γραφείο των σχολικών συμβούλων ως διοικητικός υπάλληλος ενώ ήταν ο μοναδικός εκπαιδευτικός στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει πτυχίο πιλότου.

Συγκυβερνήτης, ήταν Κώστας Καλογερογιάννης, 58 ετών από το Μεσολόγγι, εθελοντής διασώστης του Πυροσβεστικού σώματος είχε μεγάλη αγάπη για τα αεροπλάνα και μάλιστα είχε σκοπό το επόμενο χρονικό διάστημα να αγοράσει δικό του. Ο Κώστας Καλογερογιάννης ήταν ενεργό μέλος της ΕΟΕΔ Μεσολογγίου και εθελοντής της αερολέσχης Μεσολογγίου και είχε μάλιστα συνδράμει στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 καθώς και σε πλήθος εθελοντικών αποστολών.

Πηγή: patrisnews.com


Ο Δημήτρης Βασιλείου


Ο Κώστας Καλογερογιάννης