Να στείλει στη φυλακή όσους αρνούνται να εμβολιαστούν για την Covid-19 απείλησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε καθώς η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Ασία.

«Εσείς επιλέγετε, εμβόλιο ή θα σας στείλω στη φυλακή», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τις αναφορές για χαμηλή προσέλευση πολιτών σε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα Μανίλα ο Ντουτέρτε, που έχει ζητήσει από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τις μάσκες προστασίας. Τα σχόλια του αμφιλεγόμενου προέδρου των Φιλιππίνων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις αξιωματούχων υγείας, που έχουν πει ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 είναι εθελοντικός, αν και έχουν απευθύνει εκκλήσεις στο κοινό να προσέλθει για να κάνει το εμβόλιο.

Στις Φιλιππίνες με τα 1,3 εκατ. κρούσματα και τους 23.000 θανάτους από το νέο κορωνοϊό, μέχρι τις 20 Ιουνίου είχαν εμβολιαστεί πλήρως 2,1 εκατ. άτομα όταν ο στόχος της κυβέρνησης Ντουτέρτε είναι η ανοσοποίηση φέτος έως και 70 εκατ. από τα 110 εκατ. των κατοίκων της χώρας. Ο Ντουτέρτε, στον οποίο έχει ασκηθεί δριμεία κριτική για τη σκληρή προσέγγισή του στη μάχη κατά της πανδημίας, επέμεινε στην απόφαση του να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων.
Νέα πυρά Ντουτέρτε κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Στο ίδιο διάγγελμα ο Ντουτέρτε καταφέρθηκε εκ νέου κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της έρευνας που εκκρεμεί για τους χιλιάδες θανάτους στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που έχει εξαπολύσει. Ο Ντουτέρτε αποκάλεσε «ανοησία» την έρευνα και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί. «Για ποιο πράγμα να υπερασπιστώ (τον εαυτό μου), για ποιο πράγμα κατηγορούμαι από τους λευκούς; Είσαστε τρελοί;!», είπε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός του κράτους. «Πρόκειται για πρώην αποικιοκράτες που δεν έχουν ακόμη εξιλεωθεί για τις αμαρτίες τους στις χώρες όπου εισέβαλαν, ανάμεσά τους και στις Φιλιππίνες». «Και τώρα προσπαθούν να στήσουν δικαστήριο εκτός της χώρας μας και να μας αναγκάσουν να λογοδοτήσουμε σ’ αυτούς», συνέχισε.

«Οι δικοί μας νόμοι είναι διαφορετικοί. Οι δικές μας ποινικές διαδικασίες είναι πολύ διαφορετικές», επέμεινε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Το ΔΠΔ άρχισε την 8η Φεβρουαρίου 2018 προκαταρκτική εξέταση για τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του κ. Ντουτέρτε. Την περασμένη εβδομάδα, η απερχόμενη επικεφαλής εισαγγελέας του, η Φατού Μπενσουντά, ζήτησε την έγκριση δικαστών για να αρχίσει πλήρης ποινική έρευνα, κρίνοντας πως υπάρχουν τεκμήρια πως έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο αρχιπέλαγος.

Ο Ντουτέρτε, που εξελέγη πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να πατάξει το έγκλημα, διαβεβαιώνει πως θα δεχόταν ευχαρίστως να δικαστεί «ενώπιον φιλιππινέζου δικαστή». Πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο κύμα επιχειρήσεων της αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» ενδέχεται να είναι τριπλάσιος και κάνουν εξάλλου λόγο για εξωδικαστικές εκτελέσεις τόσο υπόπτων όσο και αθώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανηλίκων.