Μέσα στον επόμενα μήνα αναμένεται να έχουν πέσει οι υπογραφές για τη προγραμματική σύμβαση που έχει οριστεί μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ για τη διαχείριση και τη συλλογή λυμάτων από τους βόθρους των σπιτιών και των καταστημάτων που βρίσκονται στις περιοχές που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο.

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της Πάτρας, κυρίως στις περιοχές των πρώην Καποδιστριακών δήμων δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο, κατά συνέπεια δεν συνδέονται με τον Bιολογικό Καθαρισμό. 

Περιοχές πυκνοκατοικημένες, όπως για παράδειγμα τα Ζαρουχλέικα, η Οβρυά, τα Δεμένικα, η Λεύκα και η Παραλία, αλλά και αρκετά ακόμα μέρη πιο απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Οι περιοχές αυτές του νοτίου και του ανατολικού διαμερίσματος εξυπηρετούνται με βόθρους, τους οποίους αναγκάζονται να καθαρίζουν σε συχνά – πυκνά χρονικά διαστήματα οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, πληρώνοντας συνήθως σε ιδιωτικές εταιρείες.

Με την προγραμματική αυτή σύμβαση που είναι να υπογραφεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται, ο Δήμος θα ενισχύσει τη ΔΕΥΑΠ στο έργο του καθαρισμού και της συγκέντρωσης των λυμάτων, με οχήματα, εξοπλιστικό υλικό και έμψυχο δυναμικό.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών με βόθρους, θα πληρώνουν ένα πάγιο το οποίο  θα είναι καθορισμένο με βάση την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική που έχει εφαρμόσει η ΔΕΥΑΠ τα τελευταία χρόνια και έτσι αναμένεται να γλιτώσουν κάποια από τα χρήματα που δίνουν για αυτή τη δουλειά.

Η σύμβαση αυτή θα αφορά και τα σπίτια των περιοχών της βόρειας Πάτρας, των Μποζαιτίκων, του Καστελόκαμπου, του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου κτλ, σε μία περιοχή που έχει αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο όμως είναι ανενεργό από τη στιγμή που δεν συνδέεται με τον βιολογικό καθαρισμό.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που είναι να υπογραφεί ο προϋπολογισμός αυτής της σύμπραξης ανέρχεται στα 976.710 ευρώ και μέσα στα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα που προβλέπονται για τη συγκέντρωση των λυμάτων. Τα λύματα θα μεταφέρονται από τα φορτηγά στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αιγίου.

Το αποχετευτικό δίκτυο

Όλα αυτά τη στιγμή που το έργο για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και την επέκταση του στις δεκάδες περιοχές της Πάτρας που παραμένουν με βόθρους, βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ξεκινήσει η ΔΕΥΑΠ.

Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό δημοτών να απαλλαγούν από τους βόθρους, κάτι που για όλα τα σύγχρονα αστικά κέντρα στην εποχή που ζούμε είναι αυτονόητο.

Όχι όμως στην Πάτρα με τα μεγάλα κενά σε υποδομές τα οποία θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί εδώ και χρόνια. Ας είναι γίνει τουλάχιστον τώρα.