«Φουσκωμένοι» φτάνουν οι λογαριασμοί εξόφλησης των δύο προηγούμενων τετράμηνων από την ΔΕΗ στα σπίτια και στα νοικοκυριά της Πάτρας.   

Σύμφωνα με πατρινούς καταναλωτές τα μπουγιουρντί της ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με αρκετούς από αυτούς να παθαίνουν ζαλάδες από τα νούμερα που αντικρίζουν.

Παρά τις ελαφρύνσεις που είχε αποφασίσει η ΔΕΗ λόγω της πανδημίας οι λογαριασμοί που καταφτάνουν είναι αρκετά υψηλοί, πληρώνοντας το τίμημα της καραντίνας.

Πώς το εξηγούν; Με την καραντίνα οι περισσότεροι ήταν μέσα στο σπίτι και το γεγονός αυτό αύξηση την κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα να ανέβει το πάγιο και το ποσό της εξόφλησης.

Όμως υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που εξηγεί το όλο θέμα. Οι λογαριασμοί πληρωμής φτάνουν μέσω των ΕΛΤΑ στα σπίτια και στα μαγαζιά με αρκετή καθυστέρηση.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι συγκεντρωτικοί των δύο τετράμηνων, με αποτέλεσμα το νούμερο να φτάνει αρκετά υψηλό, σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι καταναλωτές.

Ο παράγοντας αυτός έχει να κάνει βέβαια κυρίως με τα ΕΛΤΑ παρά με την ΔΕΗ, τα οποία ως γνωστόν δεν έχουν το αντίστοιχο έμψυχο δυναμικό, τουλάχιστον στον τομέα των ταχυδρόμων.

Πάντως, το θέμα έχει προκαλέσει παράπονα από καταναλωτές που χάνουνε με αυτόν τον τρόπο είτε τον διακανονισμό που είχαν κανονίσει για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, είτε τις ελαφρύνσεις επειδή ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις τους.

Αρκετοί, έτσι αλλιώς εξαιτίας της κρίσης που έφερε η πανδημία και μη έχοντας έσοδα από πουθενά, είχαν αφήσει και τους υπόλοιπους λογαριασμούς να τρέχουν τον τελευταίο 1,5 χρόνο.  Το ποσό λοιπόν διογκώθηκε ακόμα περισσότερο.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει εκ νέου μπαράζ διακοπής ρεύματος σε σπίτια και καταστήματα, ενώ και πριν από την πανδημία ένα μεγάλο ποσοστό των πατρινών που έφτανε το 70% δεν μπορούσε να πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς και είχε διευθετήσει τις οφειλές του με δόσεις.