Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και να έχουμε κτίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο το τείχος της ανοσίας.

Αυτή είναι το ουσιαστικό νόημα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου και πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα από την επιτροπή εμβολιασμών.

Αποφάσεις που έχουν δημιουργήσει μία μικρή σύγχυση στους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την εμβολιαστική διαδικασία, τουλάχιστον έως τώρα.

Οι αποφάσεις – συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμών που πάρθηκαν με φόντο το εμβόλιο της AstraZeneca και τις φερόμενες επιπτώσεις που έχει σε ορισμένα περιστατικά, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Στα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση και τα οποία εμφάνισαν ορισμένες παρενέργειες. Τα άτομα αυτά, έχοντας τη σχετική ιατρική γνωμάτευση από τον ιατρό τους, θα έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο στην δεύτερη δόση, προχωρώντας σε αίτηση στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 30 - 60 και τα οποία έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, χωρίς να εμφανίσουν, σοβαρές παρενέργειες και ενοχλήσεις. Η σύσταση της επιτροπής αυτής είναι τα άτομα αυτά να προχωρήσουν κανονικά στη δεύτερη δόση, χωρίς να αλλάξουν το εμβόλιο τους.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τα άτομα που δεν είχαν κάνει καμία δόση και είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αλλάξουν ημερομηνία, κλείνοντας ραντεβού για να εμβολιαστούν με ένα από τα υπόλοιπα εμβόλια.

Το σκεπτικό των αλλαγών

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη υγειονομική εικόνα της χώρας, το ελαφρύτερο επιδημιολογικό φορτίο και με την επάρκεια εμβολίων.

«Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο με την δεύτερη δόση θα είμαστε προστατευμένοι από τον ιό, αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις μεταλλάξεις του.

Με την πρώτη δόση δεν εξασφαλίζουμε την προστασία μας και δεν συμβάλλουμε επί της ουσίας στο κτίσιμο της ανοσίας» τονίζει η κ. Μαστοράκου και συνεχίζει λέγοντας:

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τυχών παρενέργειες του εμβολίου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν ως παρενέργειες της ενδεχόμενης προσβολής μας από τον ιό. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε τη σωστή απόφαση που δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό και των δύο δόσεων».