Σημαντική πληγή για την οικονομία της Πάτρας αποτελεί η απώλεια των φοιτητών.

Οι φοιτητές και το συνάλλαγμα που άφηναν, ειδικότερα αυτή την περίοδο στην πόλη, στα καφέ και στα αναγνωστήρια, διαβάζοντας για την εξεταστική τους, έχουν χαθεί οριστικά από την Πάτρα, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.

Τη σφραγίδα σε αυτή την διαπίστωση έθεσε η απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για την προστασία από την εξάπλωση της πανδημίας, να δοθεί η εξεταστική περίοδος εξ αποστάσεως.

Το γεγονός αυτό που ήταν αναμενόμενο, έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και στους φοιτητές που σκόπευαν να έρθουν στην Πάτρα για την εξεταστική, έχοντας κρατήσει το διαμέρισμα τους κατά τη διάρκεια του locdown, να κάτσουν στο σπίτι τους, γλιτώνοντας τα περιττά έξοδα.

Οι μόνοι που επέστρεψαν στην Πάτρα ήταν κυρίως αυτοί που φοιτούν σε σχολές που είχαν εργαστήρια, τα οποία θα έπρεπε να παρακολουθήσουν από κοντά και όσοι ήθελαν να συνδυάσουν την εξεταστική τους με μία περίοδο διακοπών και χαλάρωσης, μακριά από τους δικούς τους, βλέποντας τους φίλους τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Έτσι, η απουσία των φοιτητών από την Πάτρα και την αγορά της είναι ακόμα πιο αισθητή αυτή την περίοδο, τις μέρες δηλαδή της εξεταστικής, λίγες μέρες πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Τότε που άλλες χρονιές τα καφέ, τα αναγνωστήρια και γενικότερα οι χώροι που προσφέρονταν για διάβασμα, σε συνδυασμό με καφέ και χυμό, εκεί δηλαδή που οι φοιτητές περνούσαν τις περισσότερες ώρες της μέρας τους κατά την διάρκεια της εξεταστικής, ήταν γεμάτες από θαμώνες.

Πλέον οι χώροι αυτοί είναι άδειοι, άλλωστε με τα μέτρα για την απαγόρευση των εσωτερικών χώρων και να ήταν φοιτητές εδώ δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Υπάρχουν έτσι επιχειρήσεις που δεν βλέπουν καν τον λόγο για να είναι ανοικτές όλες τις ώρες της μέρας, ανοίγοντας μόνο το βράδυ.

Καταστήματα δηλαδή που λειτουργούσαν από το πρωί έως το βράδυ για τους φοιτητές, και τώρα ανοίγουν μόνο τις βραδινές ώρες, έτσι για να συγκεντρώσουν το μεροκάματο.

Η απώλεια των φοιτητών έτσι για την αγορά της Πάτρας κα ειδικότερα για την εστίαση ήταν ότι χειρότερο έφερε στην οικονομία της πόλης η πανδημία αυτόν τον 1,5 χρόνο που ζούμε υπό τον κλοιό της.