Σε δύσκολη θέση θα έρθουν δεκάδες συνταξιούχοι της Πάτρας και της Αχαΐας από την 1η Ιουλίου όταν θα καταργηθούν και επίσημα τα βιβλιάρια ταμιευτηρίου για τη σύνταξη των υπερήλικων.

Το γεγονός αυτό ανατρέπει τις συνήθειες των ατόμων της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να έχουν τα βιβλιάρια τους και να παρακολουθούν πότε και πόσα χρήματα έμπαιναν στον λογαριασμό τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων της τρίτης ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση της νέας τεχνολογίας, πολλοί αναγκάζονται να δίνουν τις κάρτες ανάληψης σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για να κάνουν ενημέρωση στο ATM για τα χρήματα που έχουν στον λογαριασμό τους και για την καταβολή της σύνταξής τους.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τα ηλικιωμένα άτομα που μένουν μακριά από συγγενικά τους πρόσωπα. Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας ανέδειξε το θέμα καθώς έγινε αποδέκτης της αγωνίας, αλλά και της έντονης αγανάκτησης των ηλικιωμένων για την απόφαση κατάργησης των τραπεζικών βιβλιαρίων.

Οι ηλικιωμένοι «εγκλωβίζονται» για ακόμη μία φορά, καθώς θα εξαρτώνται απόλυτα από συγγενείς ή τις οικιακές βοηθούς που τους προσέχουν, αδυνατώντας οι ίδιοι να ανταποκριθούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες.

Μπροστά στο νέο αυτό αδιέξοδο που δημιουργείται για χιλιάδες ηλικιωμένους, η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας που έχει την έδρα της στην Πάτρα απέστειλε επιστολή στις Διοικήσεις των τραπεζών, περιγράφοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση των βιβλιαρίων και ζητώντας το μέτρο να έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Αναφέρουν, πως το ποσοστό των συνταξιούχων υπερηλίκων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο σύστημα των τραπεζών είναι μεγάλο. Ωστόσο, οι απαντήσεις από τις τράπεζες δύσκολα θα είναι θετικές ως προς το αίτημα τους.

Το τραπεζικό σύστημα έχει αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση, καθώς τα βιβλιάρια θεωρούνται παλιάς μορφής μέτρο, ενώ ταυτόχρονα δεν συμφέρει τις τράπεζες να απασχολούν προσωπικό για τέτοιου είδους ζητήματα.