Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα και τα στελέχη Γ. Σαϊτά, Κατ. Βόσσου και Πόπη Μπιντάκα που επισκέπτονται εμβληματικά έργα της Ηλείας για την αποκατάστασης της αλήθειας, επισκέφτηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας και ΙΕΚ Λεχαινών. Ο πρώην βουλευτής Μ. Μπαλαούρας παρουσίασε στο υπουργείο Παιδείας τεκμηριωμένα  επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της ίδρυσης ΙΕΚ και ΣΔΕ στο Δήμο Ανδραβίδας–Κυλλήνης, βάσει στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ όπως για τον αριθμό των πολιτών που δεν έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση, καθώς και για τη παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που λειτούργησε από τον Σεπτέμβρη 2018, για άτομα που δεν έχουν πάρει απολυτήριο Γυμνασίου, παρέχοντας πτυχίο Βασικής Εκπαίδευσης σε 2 χρόνια. Ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός για την περιοχή και τους κατοίκους του Δήμου Ανδραβίδας–Κυλλήνης, και όχι μόνο, αφού εξυπηρετεί και τους κατοίκους και του γειτονικού Δήμου Δυτικής Αχαΐας που δεν έχει αντίστοιχη δομή. Στα 2,5 χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει σημαντική αναγνώριση, κρίνοντας από την αποδοχή των μαθητών και από την ικανοποίηση για τα εφόδια που τους παρέχει.  Τη φετινή χρονιά παρακολουθούν 33 μαθητές/τριες, με 5 διδάσκοντες. 

ΙΕΚ Λεχαινών

  Το ΙΕΚ Λεχαινών εγκαινιάστηκε στις  23/10/2017. 

Μέλημα του Μ. Μπαλαούρα, ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών μαθήματων συμβατών με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία – αλιεία – τουρισμός). 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν με τον Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ Αμαλιάδας-Λεχαινών Δημήτρη Βουδούρη, ο οποίος σημείωσε τα εξής:  

Για το Δ.ΙΕΚ Λεχαινών οι νέες ειδικότητες είναι:

  • Τεχνικός βιολογικής-οργανικής Γεωργίας
  • Στέλεχος επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, 

που προστίθενται στις υπάρχουσες: Βοηθός βρεφονηπιοκόμων,  Βοηθός φαρμακείου και Τεχνικός Η/Υ. 

    Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής διδάσκοντες είναι και καθηγητές ΑΕΙ, ενώ ισχύει το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το  κριτήριο εισαγωγής είναι ο βαθμός απολυτηρίου σε τμήματα ΑΕΙ συναφούς ειδικότητας,  σε ποσοστό 5%. 

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης οφείλει να στηρίξει το ΙΕΚ Λεχαινών δημιουργώντας θερμοκήπιο για την πρακτική των σπουδαστών, με κόστος 2.000 €, καθώς επίσης να ηγηθεί καμπάνιας ενημέρωσης για ΙΕΚ (και ΣΔΕ, το οποίο καταστηματάρχες Βάρδας αγνοούσαν την ύπαρξη του!!)  και των νέων ειδικοτήτων, πράξη απαραίτητη προκειμένου να σταθούν τα τμήματα,