Σε χαμηλά ποσοστά κινείται στην Πάτρα η λεγόμενη οικολογική οδήγηση και η μετακίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η αχαϊκή πρωτεύουσα μπορεί να έχει δείξει ένα ενδιαφέρον στον επενδυτικό τομέα, θέλοντας να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Πάτρα, όμως οι πατρινοί οδηγοί δεν δείχνουν να έχουν μπει μέχρι ώρας στη λογική μιας άλλης νοοτροπίας που θα φέρει την οικολογική οδήγηση σε ένα κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα τους.

Το ποσοστό των οδηγών που έχουν κάνει στην άκρη τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν καθημερνά στους δρόμους της Πάτρας, ενώ ο αριθμός των πωλήσεων στα ηλεκτρικά, αλλά και στα υβριδικά οχήματα είναι αρκετά μικρό.

Το μόνο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι πατρινοί στο θέμα της οικολογικής οδήγησης έχει να κάνει με τα δίκυκλα οχήματα και κυρίως με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά ακόμα και αυτό είναι αρκετά μικρό για να πει κανείς ότι παρατηρεί κάποια δυναμική που θα μπορούσε να αλλάξει τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την κίνηση στην πόλη, αλλά και εκτός αυτής.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα της ηλεκτροκίνησης οχημάτων και της οικολογικής οδήγησης, τα κίνητρα που έχουν δοθεί από την πολιτεία μέχρι ώρας δεν είναι ικανά για να ανατρέψουν νοοτροπίες και συνήθειες χρόνων που έχει ένας οδηγός.

Τα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ειδικότερα στην Πάτρα, υπάρχει και το ζήτημα της έλλειψης των ανάλογων υποδομών που θα μπορούσαν να προωθήσουν την χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και γενικότερα την οικολογική οδήγηση.

Κύριο παράδειγμα που επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση είναι οι ελάχιστοι σταθμοί και σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υπάρχουν στην Πάτρα.

Σημεία που ανέρχονται στα εννιά και συγκεκριμένα βρίσκονται: Γλαύκου 44, Ακτή Δυμαίων 56-58, Καλαβρύτων 52-56, Ακτή Δυμαίων 15, Γεροκωστοπούλου 12-16, Πανεπιστημίου 5, Νέα Εθνική Οδό Πατρών Αθηνών 151, 181 και 192.

Σημειώνουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρούνται ιδανικά για τις μετακινήσεις στην πόλη και η χρήση τους θα ήταν ένα μεγάλο όπλο για την βελτίωση της ατμόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος της αστικής ζώνης, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάτρας.