Ετοιμάζονται για αντιδράσεις στον μεταφορικό κλάδο και στις εταιρείες που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Πάτρας για την δραστηριότητα τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τι γίνεται στον χώρο της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, μπροστά από το νέο λιμάνι, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχουν επανέλθει και καθοδηγούν νεαρούς από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ψάχνουν να βρουν τρόπους διαφυγής προς την Ιταλία.

Οι ομάδες αυτές που ζουν στους χώρους κυρίως του Λαδοπούλου και της Πειραϊκής Πατραϊκής, έχοντας φύγει από την πρώην Αβεξ και τα Παλαιά Σφαγεία, εφαρμόζουν επικίνδυνες πρακτικές για να πετύχουν τον στόχο τους, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών που περνούν από το λιμάνι της Πάτρας για να μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω των πλοίων προς την Ιταλία και από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη, φοβούνται μη γίνει ένα δυστύχημα που θα κοστίσει μια ζωή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, αλλά και τις εταιρείες που εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, οι νεαροί μετανάστες στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στις νταλίκες, δεν υπολογίζουν τίποτα και δεν δείχνουν να φοβούνται ούτε τους οδηγούς, ούτε τους υπάλληλους σεκιούριτι.

Μάλιστα, καθοδηγούμενοι από διακινητές που παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις των μεταφορικών εταιρειών για να δουν πότε και πώς θα μπορέσουν κρυφά να βάλουν τους νεαρούς μετανάστες στα φορτηγά, έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή διαφορών τακτικών.

Έχουν εντοπίσει σημεία που στις οδούς έξω από το λιμάνι που υπάρχει φανάρι ή τα φορτηγά κινούνται αργά, ενώ σε διάφορες περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν ακόμα και τεχνητά επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, έτσι ώστε πάνω στη σύγχυση, ομάδες από αυτούς να κατορθώσουν να μπουν στις νταλίκες. 

Πολλές φορές μάλιστα προχωρούν και στη γνωστή τακτική τους, σε αυτή τον μαζικών εξορμήσεων, από διαφορετικά σημεία του λιμανιού.

Δεκάδες τα περιστατικά

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών, δεν έχουν να κάνει με τους χώρους του νέου λιμανιού, αλλά κυρίως με τους χώρους έξω από αυτό, με τα πρώην εγκαταλειμμένα εργοστάσια στα οποία συνεχίζουν να ζουν οι άνθρωποι αυτοί.

Τα περιστατικά αυτού του τύπου είναι δεκάδες και συμβαίνουν πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι αρχές και κυρίως αυτές που έχουν την ευθύνη έξω από τους χώρους του νέου λιμανιού δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για να ελέγξουν την κατάσταση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι πληρώνουν σημαντικά ποσά για την διαφύλαξη των χώρων τους και των οχημάτων τους σε σεκιούριτι, ενώ χάνουν και μεγάλα ποσά από την κατάσταση που υπάρχει εκεί.