Τροπολογία με επείγουσες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με την τροπολογία -που κατατέθηκε στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο- προβλέπεται παράταση των συμβάσεων μίσθωσης έργου και δυνατότητα εσωτερικής μετακίνησης των υπαλλήλων του Εθνικού Κτηματολογίο.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα παράτασης για ένα έτος από τη λήξη τους, της διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης έργου που συνήφθησαν βάσει του ν. 4512/2018 και λήγουν μέχρι τις 30/09/2021, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου. Στο μεταξύ, παρέχεται η δυνατότητα να μετακινούνται υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας στις περιφερειακές υπηρεσίες κι αντίστροφα, καθώς και μεταξύ των περιφερειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες του φορέα.

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει με την τροπολογία

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία εισάγει, καταρχήν, ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Πρακτικά, επιταχύνει την μετάβαση σε ένα καθεστώς που συνεπάγεται περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για όλους. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, δίνεται εκ νέου δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα ενώ, παράλληλα, παρέχεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Περαιτέρω, στην εν λόγω τροπολογία συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία προβλέπει δυνατότητα του φορέα να παρατείνει, έως τον Δεκέμβριο του 2022, την προθεσμία, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων, χωρίς κανένα πρόστιμο. Η παράταση αυτή προωθείται από το υπουργείο εξαιτίας της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης.