Στις 02.29 (ώρα Ιαπωνίας) την Παρασκευή 4 Ιουνίου εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX με το διαστημόπλοιο-φορτηγό Dragon που μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) ενδεικτικά τοπικά προϊόντα από τις περιοχές που επλήγησαν από τον Μεγάλο Σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας το 2011.

Η πόλη Ναράχα η οποία απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι Ίτσι της Φουκουσίμα αντί κάποιου τοπικού προϊόντος επέλεξε να στείλει σπόρους ελιάς από την Ολυμπία, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που μετά την επιστροφή τους από το Διάστημα θα φυτευθούν στην Ναράχα.

Το διαστημόπλοιο Dragon έφθασε στον ISS στις 18.00 (ώρα Ιαπωνίας) το Σάββατο 5 Ιουνίου. Ο Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και περιστρέφεται γύρω της δεκαέξι φορές την ημέρα.

Οι σπόροι θα παραμείνουν στην ιαπωνική ερευνητική μονάδα KIBO και θα επιστρέψουν στη Γη (δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς) πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Εκτός από τους σπόρους ελιάς, μεταφέρθηκαν διάφορα άνθη από τις περιοχές του Τοχόκου (όπως νεμόφιλα από το Ιμπαράκι, αγριοκερασιά, ηλίανθο, αζαλέα, καμέλια κα) καθώς και προϊόντα όπως ρύζι και σακέ.

Οι σπόροι ελιάς είχαν παραδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 στον Δήμαρχο της Ναράχα κ. Γουκιέι Ματσουμότο από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Κωνσταντίνο Κακιούση σε ειδική τελετή στην πρεσβευτική κατοικία.

Όπως είχε πει ο κ. Κακιούσης, από τα αρχαία χρόνια η ελιά αποτελεί σύμβολο νίκης και ειρήνης και αυτή τη φορά θα συμβολίσει τη νίκη της Ναράχα ενάντια στις αντιξοότητες που προκάλεσε η καταστροφή του 2011.


Βίντεο από την εκτόξευση του Falcon 9 (Video NASA)