Σε ρυθμούς πρωταθλητισμού συνεχίζεται η διαδικασία των εμβολιασμών στην Αχαΐα, με πάνω από 180.000 εμβόλια να έχουν γίνει συνολικά στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφερειακής ενότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της δημόσιας υγείας είναι δεδομένο ότι έως το τέλος του μήνα οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα, στο σύνολο τους, θα έχουν ξεπεράσει τους 200.000.

Η περιφερειακή ενότητα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών από την επαρχία, σε όλη την επικράτεια, κρατώντας την έβδομη θέση στον σχετικό πίνακα και ξεπερνώντας ακόμα και περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό όπως για παράδειγμα η Ανατολική Αττική.

Πιο αναλυτικά κοιτάζοντας τη σχετική ιστοσελίδα της κυβέρνησης με τον πίνακα των εμβολιασμών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι ο αριθμός των εμβολίων στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας έχει φτάσει στους 183.352 στο σύνολο του.

Μάλιστα στις 14 Ιουνίου, άλλα 3.177 εμβόλια στο σύνολο τους έγιναν σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Αχαΐας, σύνολο δηλαδή 186.529. Από τα εμβόλια αυτά τα 114.778 αφορούν την πρώτη δόση και τα 72.068 την δεύτερη δόση.

Η Αχαΐα βλέπουμε λοιπόν ότι κτίζει με σταθερά βήματα το ποσοστό της ανοσίας της και συνεχίζει με ρυθμούς επιτάχυνσης την εμβολιαστική διαδικασία, ανεβάζοντας το ύψος του τείχους. Πόσο όμως ακόμα θέλει για να πετύχει τον στόχο της; 

Είναι σίγουρο ότι όσο και αν η Αχαΐα έχει ανταποκριθεί και έχει συμμορφωθεί με την εμβολιαστική διαδικασία δεν πρόκειται να προλάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, να έχει κτίσει δηλαδή μέχρι τότε ένα ποσοστό που να ξεπερνάει το 75% ή ακόμα και το 80% του πληθυσμού της.


Απλά μαθηματικά είναι. Ο πληθυσμός της Αχαΐας με βάση την τελευταία απογραφή που έγινε είναι 296.945, ενώ ο αριθμός των προστατευόμενων από τον ιό, των κατοίκων της που έχουν κάνει δηλαδή την δεύτερη δόση του εμβολίου φτάνει μέχρι σήμερα τους 74.512.

Επί της ουσίας αυτός είναι ο αριθμός που μετράει. Οι υπόλοιποι έχουν και ένα κομμάτι εντυπωσιασμού, πέρα από την ουσία που κρύβουν μέσα τους, αφού με την πρώτη δόση δεν υπάρχει προστασία από τον ιό. 

Οπότε για να φτάσει το 80% που απαιτείται για το τείχος της ανοσίας θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Οκτώβριο που λέγεται ότι θα έρθει στην χώρα μας το τέταρτο κύμα, πάνω από 230.000 εμβόλια των δύο δόσεων.

Προλαβαίνει; Απίθανο. Όσο και αν ο πληθυσμός της συνεχίζει να εμβολιάζεται με τους ίδιους ρυθμούς. Όμως από την άλλη είναι σημαντικό ότι μέχρι τότε θα έχει κατορθώσει να πλησιάσει τον στόχο της και να έχει θωρακίσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της.

Κατά συνέπεια η Αχαΐα δύσκολα θα αντιμετωπίσει κάποια νέα έξαρση του ιού και τα αποτελέσματα της διασποράς που είχαν κλείσει στα τρία τελευταία κύματα της πανδημίας την οικονομία της. Κι αυτό είναι σημαντικό σε μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και που θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσει.