Οι υγιείς σχέσεις έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευτυχία μας, βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υγιείς σχέσεις νιώθουν πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, έχουν πιο θετική διάθεση, είναι πιο αισιόδοξοι και γενικά δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Υπάρχουν σύμφωνα με το eleftherostypos βασικοί τρόποι για να κάνετε τις σχέσεις υγιείς, παρόλο που κάθε σχέση είναι διαφορετική.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Γνωρίζω τον εαυτό μου

Αυτογνωσία και αυτοπαρατήρηση είναι απαραίτητες για την επισύναψη όλων των σχέσεων. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε τα πρότυπα της συμπεριφοράς μας.

 • Να είμαι ο εαυτός μου

Είναι πολύ πιο εύκολο να είμαστε ο εαυτός μας και να μην προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο από αυτό που δείχνουμε. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε τόσο σε λάθος επιλογές όσο και σε λάθος πρότυπα συμπεριφοράς.

 • Φροντίζω τον εαυτό μου

Θα πρέπει να υπάρχει πάντα χρόνος και χώρος για την ατομική φροντίδα και των δύο συντρόφων.

 • Επικοινωνία

Από τις πιο βασικές και απαραίτητες αρχές για μια σχέση. Μέσα από την επικοινωνία, αναγνωρίζουμε τον σύντροφό μας, ανταλλάσσουμε γνώμες, πληροφορίες, συναισθήματα, γινόμαστε καλοί ακροατές.

 • Εκφράζω τα συναισθήματά μου

Η αναγνώριση και η έκφραση των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική για μια υγιή σχέση. Να είμαστε δοτικοί απέναντι στον σύντροφό μας.

 • Λέω την αλήθεια στον εαυτό μου για αυτά που νιώθω και χρειάζομαι

Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει την αλήθεια μας και ο σύντροφός μας και δεν μας πιέζει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε.

 • Διατηρώ ρεαλιστικές προσδοκίες

Αποδεχόμαστε τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει και δεν έχουμε στόχο να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά του.

 • Να είμαι ευέλικτος

Να επιτρέπουμε και να αποδεχόμαστε τυχόν αλλαγές και εξέλιξη της σχέσης μας.

 • Εμπιστοσύνη

Καλλιεργούμε την αξιοπιστία και εμπιστευόμαστε τον σύντροφό μας. Δεν βοηθάει να λειτουργούμε με καχυποψία και να αναπτύσσουμε το αίσθημα της ζήλιας.

 • Διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις

Οι περισσότερες σχέσεις έχουν κάποιες στιγμές συγκρούσεων. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε είτε να τις προλάβουμε, είτε να αλλάξουμε την μορφή τους, είτε να τις αντιμετωπίσουμε μαζί με τον σύντροφό μας. Πρέπει να υπερισχύει η ειλικρίνεια, η αναγνώριση και η εστίαση στο κάθε συμβάν που θα προκαλέσει τη σύγκρουση και η ανάληψη των ευθυνών.

 • Κάνω πράγματα που έκανα και στην αρχή της σχέσης

Όταν μια σχέση έχει διάρκεια, τείνει να χαλαρώνουμε. Χάνουμε την υπομονή μας, την ευγένειά μας, την κατανόησή μας και δεν προσπαθούμε γενικότερα για τη σχέση μας. Ας θυμηθούμε πως ήμασταν στην αρχή της σχέσης μας, και ας επαναλάβουμε κάποιες συμπεριφορές.

 • Ζητάω ότι χρειάζομαι

Με την πάροδο του χρόνου, νιώθουμε πως ο σύντροφός μας μας γνωρίζει τόσο καλά που δεν χρειάζεται να ζητάμε  ότι θέλουμε. Υπάρχουν όμως κάποιες προσδοκίες που ο σύντροφός μας δεν τις αναλογίζεται και δεν τις έχει σκεφτεί ποτέ. Αυτές οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες μπορούν να μας αφήσουν να αμφισβητήσουμε τη βιωσιμότητα της σχέσης μας.

 • Εκπληρώνουμε τις επιθυμίες του συντρόφου μας

Να θυμόμαστε ότι αν είναι κάποια επιθυμία σημαντική για το σύντροφό μας μπορούμε να την εκπληρώσουμε και ας μην έχει ιδιαίτερο νόημα για εμάς.

 • Δημιουργώ μια εβδομαδιαία στιγμή για να είμαστε οι δύο μας

Προγραμματίζουμε ουσιαστικά ένα «ραντεβού» με τον σύντροφό μας κάθε εβδομάδα, που μπορεί να έχει και διαφορετική φύση κάθε φορά. Μπορεί να είναι ένα ραντεβού για ποτό ή φαγητό ή ακόμα μπορεί να είναι ένα δείπνο στο σπίτι με ταινία ή ερωτική συνεύρεση. Μέσα από αυτό ξεχνάμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ενισχύουμε τις βάσεις της σχέσης μας. γινόμαστε δημιουργικοί στο χρόνο που περνάμε μαζί του.

 • Σεξ

Το σεξ είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση. Μένουμε ενεργητικοί, εφευρίσκουμε νέους τρόπος σεξουαλικής προσέγγισης και εκπληρώνουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις.

 • Κάνω «ψυχικές διακοπές»

Σε μακροχρόνιες σχέσεις παρατηρείται πολύ συχνά η κόπωση της ρουτίνας της σχέσης. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια διακοπή αυτής της ρουτίνας.  Μπορούμε να κανονίσουμε κάποιες δραστηριότητες που να μην εμπλέκουν τον σύντροφό μας και ουσιαστικά να κάνουμε και κάποια πράγματα χωρίς εκείνον. Τότε αισθανόμαστε ότι έχουμε και τον χρόνο για τον εαυτό μας και γεμίζουμε με ανάσες ψυχικής ελευθερίας.

 • Ενσυναίσθηση

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τον σύντροφό μας και είμαστε ενεργητικοί ακροατές.

Κάθε σχέση είναι μοναδική. Κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετική προσωπικότητα. Χρειάζεται προθυμία, αφοσίωση και φυσικά έρωτας για να χτιστεί μια σχέση και να διατηρηθεί σε υγιές πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου.