Η οικοδομή δείχνει να παίρνει μετά από καιρό τα πάνω της, αφήνοντας στην άκρη την κρίση της πανδημίας που μετά την οικονομική κρίση που προηγήθηκε έφερε καθίζηση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα για τους κατασκευαστές που βλέπουν δειλά – δειλά να «σηκώνονται» και πάλι οικοδομές, σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, είναι η έλλειψη εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών.

Οι εργατοτεχνίτες που σχετίζονται με τα συναφή επαγγέλματα της οικοδομής, για εργασίες που είναι απαραίτητες για την ανέγερση ενός κτιρίου ή ακόμα και τη συντήρηση του, έχουν φτάσει να είναι δυσεύρετοι.

Ο λόγος; Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει αλλάξει επαγγελματικό χώρο,  μετά την αναδουλειά που είχε χαρακτηρίσει την περασμένη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην κατάσταση αυτή έχει να κάνει πάλι με τον πληθυσμό από άλλες χώρες. Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στις οικοδομές κατά τη δεκαετία του 2000, όταν η οικοδομή ήταν σε μεγάλη άνθηση, προερχόταν από την Αλβανία και από τις χώρες του πρώην ανατολικό μπλοκ.

Κυρίως όμως από την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στα χρόνια του μνημονίου οι περισσότεροι από αυτούς τους εργάτες, μη βρίσκοντας δουλειά στην οικοδομή στην χώρα μας, αφού ο κλάδος είχε γονατίσει επέστρεψαν στη βάση τους, στην πατρίδα τους.  

Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάσταση που βιώνουν οι κατασκευαστές και βλέπουν να υπάρχει μία τάση ανάκαμψης στην οικοδομή, αλλά να μην υπάρχουν εργατικά χέρια.

Οι νέοι δεν πάνε στην οικοδομή για δουλειά

Ακόμα και τα νέα παιδιά που ξεκινούν στον χώρο, μη έχοντας τους μαστόρους εκείνους που θα τους μάθαιναν τη τέχνη σωστά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να φανεί στο τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς.

Πέρα από αυτά ο δισταγμός που δείχνουν οι νέες γενιές των Ελλήνων στο να πιάσουν δουλειά στην οικοδομή, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και στα χρόνια της άνθησης του κλάδου, συνεχίζεται και σήμερα.

Λίγοι είναι οι νέοι που θα πάνε να εργαστούν σε οικοδομή, ακόμα και αν έχουν ανάγκη το μεροκάματο ή οι οικογένειες τους δεν έχουν να τους δώσουν χαρτζιλίκι. 

Το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, εφόσον αυτή η ανάκαμψη της οικοδομής συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις από το κράτος και την πολιτεία, δίνοντας τα ανάλογα κίνητρα.