Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με τις πέντε ομάδες μελετητών που πέρασαν στην β΄ φάση του διαγωνισμού να έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, με τις επεξεργασμένες προτάσεις τους.

Η κριτική επιτροπή θα τους εξετάσει με προσοχή και από εκεί πέρα θα κληθεί να αποφασίσει την ομάδα που θα πάρει το α’ βραβείο, αλλά και τις υπόλοιπες θέσεις του διαγωνισμού.

Η ομάδα που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα αναλάβει και την προμελέτη του έργου και από εκεί και πέρα όλα θα είναι θέμα ένταξης του έργου σε πρόγραμμα ή σε προγράμματα (αν χωριστεί σε τρεις εργολαβίες) που θα του εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση του.

Ξεχωριστός διαγωνισμός θα διεξαχθεί για το θέμα του τοπόσημου που θα πάρει τη θέση του ετοιμόρροπου και παλαιού κτιρίου των υπηρεσιών λιμένα, στο λιμάνι της Πάτρας.

Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει προ πολλού. Αρχικά το θέμα ήταν θα πρέπει να κατεδαφιστεί το ογκώδες αυτό κτίριο ή όχι και να αξιοποιηθεί από την πόλη.

Η απόφαση για την κατεδάφιση του είναι οριστική και πέρα από τον διαγωνισμό που θα σχετίζεται με το τοπόσημο που θα μπει εκεί, θα πρέπει να γίνει και ένας ακόμα για την εταιρεία που θα αναλάβει το γκρέμισμα του.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικές εταιρίες που αναλαμβάνουν κατεδαφίσεις. Η πιθανότερη λύση για την κατεδάφιση του είναι να γίνει με εκρηκτικούς μηχανισμούς, σαν τα σκηνικά που έχουμε δει στο εξωτερικό στην τηλεόραση.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η κατεδάφιση του θα είναι αρκετά εντυπωσιακή, αν και το θέμα ασφαλώς δεν είναι τόσο εύκολο, θα πρέπει να γίνει μια σειρά διαδικασιών που να εξασφαλίζουν τις σχετικές άδειες, αλλά και που θα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο στο να μην πάει κάτι καλά.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση ήδη έχει περάσει στο τοπόσημο που θα μπορούσε να στηθεί στην θέση του. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αφορά τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που θα γίνει» αρκέστηκε να σχολιάσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κόρδας.


Αν και ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο αφού δεν έχει καν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το τοπόσημο, η κατεύθυνση του δήμου προς τους μελετητές θα είναι να κατασκευαστεί κάτι ευέλικτο. 

Κάτι που να μην κρύβει την θάλασσα, που να είναι ταυτόχρονα, εντυπωσιακό, αλλά και που να συμβολίζει κάτι από την ιστορία της πόλης και την ταυτότητα της.

To σίγουρο είναι ότι το βάρος πάνω στο έργο αυτό θα εστιαστεί στο καλλιτεχνικό και αισθητικό του κομμάτι και λιγότερο στο λειτουργικό - κατασκευαστικό. Δύσκολη αποστολή σε κάθε περίπτωση.

Πάντως, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που ήδη τρέχει, στους φακέλους που κατέθεσαν δεν προτείνουν κάτι για το θέμα, ωστόσο είχαν εκφράσει την άποψη ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να μην κατεδαφιστεί.

Όμως η απόφαση για την δημοτική αρχή είναι οριστική. Ο τεράστιος χώρος που καταλαμβάνει αυτό το ογκώδη κτίριο θα "ελευθερωθεί".