Σημάδια ισχυρής ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, καταγράφονται από τις αρχές του χρόνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα δημόσια αλλά κυρίως στα ιδιωτικά έργα.

Όπως αναφέρουν στην «ΠτΚ» γνωστοί κατασκευαστές, η οικοδομική δραστηριότητα είναι γεγονός ότι έχει ανεβάσει ρυθμούς και αυτό οφείλεται από την μια πλευρά στον μηδενισμό του ΦΠΑ (24%) στον κλάδο και από την άλλη στο «ξεπάγωμα» των έργων του 2020, που είχαν σταματήσει λόγω καραντίνας.

Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Μάρτιο του 2021, οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθαν σε όλη τη χώρα σε 1.893, παρουσιάζοντας αύξηση 42,4%.

Η Δυτική Ελλάδα κατέγραψε πανελλαδικό ρεκόρ επιδόσεων και είναι πρώτη με διαφορά, σημειώνοντας αύξηση 116%, καθώς από τις 63 ιδιωτικές οικοδομικές άδειες του Μαρτίου 2020, φέτος ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε 136.

Αυτή η έκρηξη αντιστοιχεί και σε επιφάνεια και σε όγκο οικοδόμησης. Συγκεκριμένα από τα 11.100 τ.μ. επιφάνειας του 2020, φέτος η Δυτική Ελλάδα ανέβηκε σε 27.700 τ.μ. με μια αύξηση 150%. Σε όγκο από τα 61.100 κ.μ. του 2020, φέτος πήγαμε στα 101.100 κ.μ. δηλαδή υπήρξε μια αύξηση 65,5%.

Ανοδική είναι η πορεία της οικοδομής και στο τρίμηνο του 2020, με την Δυτική Ελλάδα να είναι πάλι πρώτη σε όλη τη χώρα με αύξηση 52% σε ιδιωτικές άδειες και συγκεκριμένα από 226 σε 341. Η αύξηση σε επιφάνεια τ.μ. αντιστοιχεί σε 104% και σε όγκο σε 79%.

Η αναστολή του 24% ΦΠΑ έφερε ανάκαμψη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτης Χελάς, επιβεβαίωσε στην «ΠτΚ» ότι ο κλάδος της οικοδομής, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε φάση αναθέρμανσης και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιστροφή από την καραντίνα.

"Ήταν αναμενόμενη αυτή η έκρηξη και ο λόγος είναι η αναστολή του ΦΠΑ 24%, καθώς και η απραξία της προηγούμενης δεκαετίας. Οι ανάγκες για στέγαση έχουν αυξηθεί και η κάλυψη αυτών οδηγεί στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας σε μονοκατοικίες αλλά και σε νέα διαμερίσματα" σημείωσε ο κ. Χελάς.

Να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα είναι από τις περιοχές της χώρας όπου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αφορά κατά κύριο λόγο την κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Χελά, το στοκ των παλαιών απούλητων διαμερισμάτων σιγά - σιγά εξαντλείται και ο κλάδος ξεκινά πάλι από την αρχή.

Πηγή: Πελοπόννησος.