Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021, το πρωί της Δευτέρας. Η αυλαία ανοίγει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους μαθητές των γενικών Λυκείων.

Στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν την Τρίτη 15/6 οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Στην Αχαΐα θα ριχτούν στη «μάχη» των πανελλαδικών 3.115 υποψήφιοι μαθητές της Γ' Λυκείου, εκ των οποίων 2.411 προέρχονται από Γενικά Λύκεια και 704 από ΕΠΑΛ.

Σε ολόκληρη της Αχαΐα θα λειτουργήσουν συνολικά 36 βαθμολογικά κέντρα και τρία βαθμολογικά κέντρα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Τι γίνεται με τα self test

Στην Αχαΐα καθ όλη τη διάρκεια του πρωινού του Σαββάτου οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα προμηθεύτηκαν self tests, τα οποία διέθεσαν στους μαθητές.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.