Ανοδικές ή έστω σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές ακινήτων στην Πάτρα, είτε για ενοικίαση είτε για αγορά. Όπως όλα δείχνουν, η κίνηση στη ζήτηση των ακινήτων για τον οποιοδήποτε λόγο έχει βγει αλώβητη από την πανδημία, ακόμα και τους μήνες που στην ουσία η πόλη «άδειασε» από φοιτητές. Η Πάτρα είναι φοιτητούπολη, κάτι που της προσφέρει ένα μεγάλο «boost» στην οικονομία της. Η Νάντια Τζίμη, Ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου SN Real Estate, μας δίνει μία βασική εικόνα για την κινητικότητα και τις πιο περιζήτητες περιοχές όσον αφορά τα ακίνητα στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Αγορά ακινήτων

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι ανοδική, ειδικά στο κέντρο της Πάτρας αλλά και περιμετρικά αυτού. Η αγορά ακινήτων δεν έχει υποστεί αλλαγές, αντιθέτως μάλιστα, υπάρχει και μία μικρή αύξηση στην ζήτηση. Η πανδημία δεν κατάφερε τόσο πολύ να κατακρεουργήσει τον κλάδο αυτό όπως συνέβη με άλλους χώρους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά σπίτια στο κέντρο διαθέσιμα προς πώληση, και οι μεσίτες ευελπιστούν ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα αφού δειλά δειλά χτίζονται καινούριες οικοδομές.

Ενοικιάσεις

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι ενοικιάσεις ακινήτων για διάφορους λόγους. Όχι μόνο για κατοικία αλλά και για επαγγελματικούς σκοπούς. Οι τοποθεσίες που είναι πρώτες ως επιλογές είναι και σε αυτή την περίπτωση περιοχές του κέντρου της Πάτρας αλλά και πολύ κοντά σε αυτό. Ακόμα και οι τιμές έχουν μείνει σταθερές όσον αφορά τα ενοίκια. Ούτε έπεσαν αλλά ούτε και αυξήθηκαν.

Φοιτητική Στέγη

Μεγάλο ρόλο για την Πάτρα παίζει η φοιτητική της ζωή ειδικά στο χώρο των ακινήτων, που υπάρχει φοβερή ζήτηση κάθε χρόνο πριν καν βγουν τα αποτελέσματα. Μπορεί να έφυγαν οι φοιτητές και να γύρισαν στα πατρικά τους σε άλλες πόλεις τους πρώτους μήνες του ’21, αλλά και πάλι δεν παρατηρήθηκαν οι φοβερές αλλαγές. Μάλιστα, τώρα είναι πολλοί εκείνοι που επέστρεψαν πάλι πίσω αναζητώντας κάποια κατοικία για την εξεταστική τώρα και έχει επανέλθει μια μικρή ανάσα στην πόλη.

Airbnb

Η Νάντια Τζίμη τονίζει πως γενικότερα το Airbnb στην Πάτρα θεωρεί ότι δεν δουλεύει αρκετά ενεργά. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν ζήτηση στην κατηγορία τη συγκεκριμένη είναι κυρίως γύρω από τα Νοσοκομεία. Το ΠΓΝΠ και «Ο Άγιος Ανδρέας» και οι λόγοι είναι προφανείς. Μια νοσηλεία ή ένα χειρουργείο ενός αγαπημένου προσώπου ή συγγενή, δημιουργεί αυτή την ανάγκη για προσωρινή κάλυψη αναγκών κατοικίας στην Πάτρα.

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Νεολόγος”).