Στις 10 Ιούνη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη κ. Ευάγγελου Τύμπα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στην μεγάλη εκθεσιακή αίθουσα της πρώην Δημοτικής Αγοράς.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Χοϊκοί και Αθάνατοι» και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος Ιουλίου. (Χοϊκός, φτιαγμένος από χώμα-χωμάτινος)

Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης προσεγγίζει το Ηρωικό 1821 και την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τις αριστουργηματικές γλυπτικές δημιουργίες του. Τα αγάλματα οι προτομές και άλλα γλυπτά τοποθετημένα πάνω σε βάθρα εντυπωσιάζουν με την φυσικότητα των χαρακτηριστικών τους όλους τους επισκέπτες στην αίθουσα.

Η προσεγμένη τοποθέτηση όλων των γλυπτών, τα αναμμένα κεριά στα μνήματα στο δάπεδο, και οι σταυροί προσδίνουν μια σπάνια ιερότητα στον χώρο. Στην γωνία τοποθετημένο γύψινο αντίγραφο του κανονιού της Αγίας Τριάδας που χρησιμοποιήθηκε στην πολιορκία του Αγρινίου από τις 28 Μάη έως την άλωση και απελευθέρωση-σαν σήμερα 200 χρόνια πριν-συνδέει την τοπική ιστορία της πόλης με τον γενικό ξεσηκωμό του γένους κατά των τυράννων κατακτητών. Η σοφή τοποθέτηση κορμού ελιάς δίπλα του (ο κορμός από το λιοστάσι της οικογένειας του Βαγγέλη) υποδηλώνει την αγροτική τοποθεσία από όπου κανονιοβολούσε τα οχυρωμένα Τουρκικά πυργόσπιτα στο Βραχώρι.

Ο σεβασμιότατος και αγαπητός σε όλους Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς έκανε τα εγκαίνια τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό που αρμόζει σε συναφή με την Θρησκεία και την Πατρίδα έκθεση.

Ο Σκηνοθέτης κ. Ιωάννης Σταμπέλος, παρουσιαστής και συντονιστής της έκθεσης γλυπτών καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους επισκέπτες. Κάλεσε στο βήμα την επί των Πολιτιστικών θεμάτων Αντιδήμαρχο του Δήμου κα. Μαρία Παπαγεωργίου.

Η κα. Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην Εθνική Επέτειο που γιορτάζομε φέτος και ιδιαίτερα στην πόλη του Αγρινίου την απελευθέρωσή του στις 11 Ιούνη. Ο Δήμος είπε, έχει σχεδιάσει πληθώρα εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή και ότι η παρούσα έκθεση γλυπτών είναι μέσα σαυτό το πλαίσιο.

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας στην συνέχεια χαιρέτισε την έκθεση και απευθυνόμενος με σεβασμό προς τον Μητροπολίτη είπε ότι επιτέλους μετά από μεγάλο διάστημα αποχής από παρόμοιες εκδηλώσεις, η χώρα, η Αιτωλοακαρνανία, το Θέρμο και το Αγρίνιο ξαναβρήκαν τους ρυθμούς τους και εμείς οι πολίτες μπορούμε πάλι να συμμετάσχομε στα θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά καθήκοντά μας. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την λεπτομέρεια του έργου του καλλιτέχνη, και η παρούσα έκθεση, τώρα που γιορτάζομε τα 200 χρόνια από την επανάσταση και την 11η Ιουνίου, είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη.

Από το βήμα ο γλύπτης Βαγγέλης καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην έκθεσή του τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σ. Κωνσταντάρα, την Αντιδήμαρχο κα. Μαρία Παπαγεωργίου, τον πρώην Βουλευτή κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη, την κ. Σταρακά, τον κ. Ιωάννη Σταμπέλο, την κα. Ουρανία Σταθοπούλου ομιλήτρια στην έκθεση που ήρθε από τα Γιάννενα γιαυτόν τον λόγο, και όλους όσους παραβρίσκονται στα εγκαίνια. Τόνισε ότι η έκθεση δεν γίνεται για τον ίδιο, αλλά αυτός θέλοντας να τιμήσει την μεγάλη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση του Αγρινίου, δημιούργησε και παρουσιάζει σύμβολα και πρόσωπα αγωνιστών που έφεραν την ελευθερία στον τόπο. Αφήνει τα δημιουργήματά του να «μιλήσουν» τα ίδια.

Η κα. Ράνια Σταθοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προλόγισε τον καλλιτέχνη κ. Τύμπα και το έργο του λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο ποτέ μέχρι το 1995 δεν είχα ακούσει για την ιστορία της πολιορκίας και άλωσης του Αγρινίου στις 11 Ιούνη το 1821. Τότε, είπε, εξ όσων γνωρίζω, αποφασίστηκε η ιστορική αυτή επέτειος να ονομάζεται «απελευθέρωση του Αγρινίου», θα ήταν καλό ωστόσο να θυμόμαστε πως το σύγχρονο Αγρίνιο χτίστηκε στα 1832, πάνω στα ερείπια του μπαρουτοκαπνισμένου Βραχωριού. Η άλωση του Βραχωρίου, την 11η Ιουνίου 1821, υπήρξε ένα γεγονός καθοριστικής και υψίστης σημασίας, παρότι παραγνωρισμένη η συμβολή του, για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Η πολιορκία, η άλωση και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης, που επακολούθησε, εκτιμάται ως γεγονός σημαντικής γεωστρατηγικής και «ηθικής σημασίας για τη διασφάλιση της εξέγερσης στην Πελοπόννησο και, μάλλον, για όλο τον αγώνα”.

Kαι συνεχίζει για τον καλλιτέχνη: «Ο Ευάγγελος Τύμπας παρουσιάζει με έναν τρόπο άμεσο και κατανοητό στο κοινό ένα σημαντικό ιστορικό θέμα, προσφέροντας μία κατανοητή, οπτική αναπαράσταση του θέματος αυτού. Η θεματολογία του επιχειρεί να καταγράψει στοιχεία από εκείνα, που ένας λαός ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο και υποδηλώνει μια άμεση σύνδεση του δημιουργού με την καλλιτεχνική παράδοση, όπως την αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του λαού. Τα έργα του ακουμπούν πάνω σε αυτό που αποκαλείται λαϊκό ασυνείδητο, περνώντας μέσα από την προσωπική του εμπειρία και φιλοτεχνημένα με ειλικρίνεια, που κερδίζει την προσοχή του θεατή. Τα θέματά του αναφέρονται σε καθημερινά βιώματα του παρελθόντος , που σκοπό έχουν την υπενθύμιση και την αφύπνιση του συναισθήματος και της ιστορικής μνήμης. Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται ηρωικές μορφές της περιοχής μας, που σχετίζονται με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, που φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από το ξεκίνημά του».

Και εξηγεί την βαθιά έννοια του τίτλου της έκθεσης: «Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στον τίτλο της έκθεσης «Χοϊκοί και αθάνατοι», Μια υπόμνηση από τον καλλιτέχνη της φθαρτότητας και παθητότητας του ανθρώπου, που πλάστηκε χωμάτινος αλλά με «πνοή ζώσα», για να κατακτήσει, αν το θελήσει πολύ, μέσα από την πεπερασμένη ζωή του με τις πράξεις του, την αθανασία. Αυτοί οι «Χοϊκοί και αθάνατοι» ήρωες, είναι όλοι παρόντες εδώ και σήμερα, δίπλα μας, τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από μια επετειακή έκθεση; Προσωπικά, δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάπου στην Ελλάδα μια τόσο πλούσια έκθεση με μορφές του αγώνα, που φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξή του, αλλά και σε σύνδεση με την τοπική μας γιορτή της απελευθέρωσης του τόπου, που γεννηθήκαμε και κατοικούμε».

Ο Μητροπολίτης χαιρέτισε την έκθεση λέγοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί πολύ όταν αντίκρυσε τις γλυπτικές δημιουργίες του Ευάγγελου Τύμπα που είναι τόσο εκφραστικές και αποτυπώνουν στα πρόσωπά τους τα συναισθήματα που τους διακατείχαν όταν πολεμούσαν για την Θρησκεία και την Πατρίδα.

Ο κύριος Δημοσθένης Τσιαμάκης ενεργός συμπολίτης σε όποιον τομέα της πολιτικής κι αν υπηρέτησε, σαν Δήμαρχος-Νομάρχης και Βουλευτής Ευρυτανίας, χαιρέτισε την έκθεση του Βαγγέλη με μεγάλο και μεταδοτικό στους επισκέπτες ενθουσιασμό!

Πολλοί πολίτες του Αγρινίου και όχι μόνο παραβρέθηκαν στα εγκαίνια και μετά την τελετή ξεναγήθηκαν από τον γλύπτη στην έκθεση. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν ο κ. Νίκος Π. Κορδόσης, Ιδρυτής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι, η κυρία Βασιλική Μαραγιάννη πρόεδρος του συλλόγου «Κωνσταντίνος Χαντζόπουλος», η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου από το Λαογραφικό Μουσείο, η κυρία Μαίρη Τσιχριτζή από την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας, ο κύριος Ιωάννης Νεραντζής Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, και πολλοί άλλοι Αγρινιώτες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα για τον τόπο, την τέχνη και την Πατρίδα.

Μετά την ξενάγησή του ο Σεβασμιότατος κ.κ. Κοσμάς επισκέφθηκε τις συστεγαζόμενες στον χώρο της παλιάς Δημοτικής αγοράς δύο εκθέσεις. Η κα. Χρυσικοπούλου ξενάγησε τον Μητροπολίτη στα σπάνια Μουσειακά εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας. Η έκθεση φέρει τίτλο από στοίχους του Ρήγα Φερραίου: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάτε καλά». Ακολούθως ο Πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Νεραντζής ξενάγησε τον Σεβασμιότατο σε άλλη εκθεσιακή αίθουσα όπου φιλοξενείται η έκθεσή του με τίτλο «Η Ελλάδα στη Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή και Οθωμανική Χαρτογραφία από το 1453 έως το 1821»

Μεγάλες πολιτιστικές στιγμές ζει το Αγρίνιο αυτές τις μέρες, συνολικά έξι εκθέσεις είναι συγχρόνως ανοιχτές στο κοινό. Σχεδόν όλες επικεντρώνονται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Υπενθυμίζονται εδώ οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης γλυπτών του κ. Ε. Τύμπα. Διάρκεια έκθεσης, έως 31 Ιουλίου 2021.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-13:00 & 19:00-21:30, Σάββατο 10:00 -13:00

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της καθηγήτριας της σχολής καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίας Ουρανίας Σταθοπούλου. Πρόκειται για μια εργασία με πλήθος τεκμηριωμένα στοιχεία για την περίοδο της πολιορκίας, κατάληψης και απελευθέρωσης του Αγρινίου το μακρινό 1821.

Πηγή: agrinionews.gr



Η Έκθεση του Αγρινιώτη Γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα «Χοϊκοί και Αθάνατοι»